Language Switcher

Vyberte váš jazyk

teraz.sk | 

Združenie argumentuje, že v marci publikované hodnotenie sudcov bolo zostavené iba na základe kvantitatívnej analýzy štatistických dát, ktorá nie je dostatočná pre objektívne zhodnotenie ich činnosti.


Združenie argumentuje, že v marci publikované hodnotenie sudcov bolo zostavené iba na základe kvantitatívnej analýzy štatistických dát, ktorá nie je dostatočná pre objektívne zhodnotenie ich činnosti. "Zverejnenie výsledkov tohto hodnotenia s identifikáciou osôb sudcov na podklade čisto kvantitatívnych kritérií je pritom spôsobilé neopodstatnene podkopať dôveru verejnosti v konkrétnych sudcov a tým aj v justíciu," upozorňuje.
V záujme zvyšovania efektívnosti výkonu súdnictva sa podľa ZSS v súlade s medzinárodnými štandardmi odporúča zaviesť systém hodnotenia sudcov primárne súdnymi orgánmi, na základe vopred zverejnených objektívnych – nielen kvantitatívnych, ale i kvalitatívnych kritérií a pri súčasnom zakotvení práva sudcu vyjadriť sa k hodnoteniu jeho osoby a prípadne ho namietať.

ZSS vyzvalo TIS, aby nepokračovalo v takomto čisto kvantitatívnom hodnotení sudcov. "Zároveň je ale pripravené poskytnúť TIS súčinnosť pri vytvorení takých hodnotiacich kritérií, ktoré do budúcna v maximálne možnej miere umožnia objektívne zhodnotenie práce sudcov," uviedlo združenie vo svojom vyhlásení, ktoré TASR poskytol jeho prezident František Mozner.

TIS vo svojom hodnotení rozdelilo sudcov z 54 okresných súdov do piatich výkonnostných kategórií. V kategórii s "výbornými výsledkami" skončilo 109 sudcov okresných súdov, čo predstavuje približne 15 percent zo 713 hodnotených sudcov. V celkovom priemernom skóre sudcov dominuje podľa TIS okresný súd v Rimavskej Sobote spoločne s Bánovcami nad Bebravou. Na opačnom konci sa zase umiestnili sudcovia z okresných súdov v Čadci a Poprade.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.