Language Switcher

Vyberte váš jazyk

sme.sk | Zdroj TASR

Súdna rada odporučila Transparency International Slovensko stiahnuť hodnotenie okresných sudcov, ktoré bolo publikované v marci 2023. Predseda Ján Mazák a podpredseda Ján Gandžala adresovali organizácii list.

Upozornili, že po publikovaní hodnotenia boli oboznámení s viacerými vážnymi výhradami sudcov voči takémuto hodnoteniu. "Podrobne sme si preštudovali tieto kritické podania, porovnali sme uvádzané údaje a z toho nám vychádza, že objektívne vzaté, došlo k viacerým zjednodušeniam, ktorých výsledkami sú chybné hodnotenia niektorých sudkýň a sudcov," upozornili.

Členovia súdnej rady Marcela Kosová, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelinková Dudzíková, Ľuboš Kunay a Peter Farkaš v utorok 4. apríla navrhli, aby sa hodnotením sudcov organizáciou zaoberala rada na svojom aprílovom zasadnutí.

"Zverejnenie výsledkov hodnotenia sudcov len na podklade štatistických kvantitatívnych podkladov s tým, že sa podsúva verejnosti, že ide o hodnotenie kvality sudcov, je spôsobilé ďalej utvrdzovať verejnosť o 'nehodných sudcoch'," uviedli v návrhu.

Uznesenie by malo obsahovať apel na Transparency International Slovensko, aby stiahlo hodnotenie sudcov.

Transparency vo svojom hodnotení rozdelilo sudcov z 54 okresných súdov do piatich výkonnostných kategórií. V kategórii s "výbornými výsledkami" skončilo 109 sudcov okresných súdov, čo predstavuje približne 15 percent zo 713 hodnotených sudcov.

V celkovom priemernom skóre sudcov dominuje Okresný súd v Rimavskej Sobote spoločne s Bánovcami nad Bebravou. Na opačnom konci sa zase umiestnili sudcovia z okresných súdov v Čadci a Poprade. (TASR)

 

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.