Language Switcher

Vyberte váš jazyk

www.aktuality.sk | Tomáš Kyseľ
Prezidentka Ficovi odkazuje, že „robiť z niekoho terč svojimi nenávistnými klamstvami už na Slovensku zabíjalo“.
 
Prezidentka Zuzana Čaputová sa pravdepodobne chystá podať žalobu na expremiéra Roberta Fica. Informovala o tom sama na Facebooku. Líder Smeru o hlave štátu opakovane vyhlasuje, že je americkou agentkou, ktorá prijíma pokyny zo zahraničia.

V podobnom duchu o prezidentke hovoril aj dnes na tlačovej besede, keď kritizoval spôsob, akým sa Čaputová rozhodla zostaviť úradnícku vládu.

„Dnes Robert Fico opäť šíril klamstvá o americkej agentke, sorošovej vláde, konzultáciách s americkou ambasádou. Zhruba v tom istom čase som mala ďalšie dva výsluchy ako poškodená pre nové vyhrážky zabitím voči mne a mojim blízkym. Dôvody vyhrážok ako vždy rovnaké - americká agentka, soroš, americká ambasáda,“ napísala Čaputová na sociálnej sieti.

Podľa prezidentky ide o klamstvo a šéf Smeru to vie. „A vie aj to, že robiť z niekoho terč svojími nenávistnými klamstvami už na Slovensku zabíjalo. Neklesnem na jeho úroveň, a nebudem mu venovať žiadne prívlastky. Idem ale využiť všetky právne prostriedky. Ako matka na ochranu svojich detí. Ako občianka na ochranu inštitúcie, ktorú dočasne zastupujem,“ dodala prezidentka.

Blahove prehry

Súdnou cestou sa prezidentka rozhodla riešiť aj spor s iným politikom Smeru, podpredsedom strany Ľubošom Blahom. Poslanec o Čaputovej tiež dlhodobo písal, že je americkou agentkou.

Okresný súd Bratislava I, na ktorý sa obrátila hlava štátu, napokon Blahovi ešte minulý rok neodkladne nariadil zdržať sa zverejňovania a šírenia nepravdivých tvrdení, že Čaputová je „vlastizradkyňou, agentkou cudzích mocností“ alebo že je „ovládaná Spojenými štátmi“.

Krajský súd v Bratislave neskôr v júli v plnom rozsahu potvrdil, že poslanec Blaha protiprávne zasahoval do práv hlavy štátu a je povinný sa zdržať ďalších verbálnych útokov a šírenia nepravdivých informácií. Blaha sa preto obrátil na Ústavný súd, kde podával sťažnosť.

Poslanec sa domáhal vyslovenia porušenia svojho práva na slobodu prejavu a spravodlivý súdny proces a súčasne žiadal zrušenie uznesení okresného aj krajského súdu. Senát Ústavného súdu však vlani Blahovu sťažnosť odmietol ako neprípustnú.

Súd tak rozhodol, pretože poslanec nepodal v zákonom stanovenej lehote dovolanie na Najvyšší súd a nevyužil tak všetky právne prostriedky, ktoré mal k dispozícii na účinnú ochranu svojich práv.

Bližšie sa o rozhodnutí odvolacieho súdu o zasahovaní poslanca Ľuboša Blahu do práv prezidentky Zuzany Čaputovej môžete dozvedieť TU:

https://www.teraz.sk/spravy/krajsky-sud-v-bratislave-potvrdil-ze/651131-clanok.html

 

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.