Language Switcher

Vyberte váš jazyk

Marek Para. TASR
postoj.sk | Marek Vagovič

Podanie obžaloby na Mareka Paru vrhá zlé svetlo na profesiu, ktorá by mala byť férovým oponentom polície, prokuratúry a súdov.

Advokát má vždy na výber, koho bude zastupovať. Ak sa rozhodne hájiť záujmy toxického klienta, musí počítať s tým, že nie každému sa to bude páčiť. Vôbec to však automaticky neznamená, že je sám krivý človek.

Niektorí advokáti to robia vyslovene pre peniaze, čo sa dá považovať za chladný pragmatizmus. Pokiaľ však neprekračujú zákonné hranice, môžeme sa síce nad tým pohoršovať, ale to je asi tak všetko.

Sú aj takí, pre ktorých je profesionánou výzvou vysekať z prúseru korupčníkov, podvodníkov, mafiánov či dokonca vrahov. Vedia, že morálne to neobstojí, ale mnohí právnici uvažujú v iných kategóriách.

A potom je tu špecifická kategória advokátov, takzvaných vybavovačov. Používajú zakázané zbrane, takže medzičasom splynú s tými, ktorých zastupujú. Robia to výlučne pre svoj osobný, primárne finančný prospech.

Nulové zábrany

Prokuratúra podala obžalobu na Mareka Paru. Advokáta, ktorý stelesňuje to najhoršie zo svojho stavu. Para sa odjakživa pohyboval na hrane, pričom sa neštítil ani klientov ako Marian Kočner či Norbert Bödör.

Práve naopak, spravidla si vyberal veľké mená organizovaného zločinu, ktorého sa stal podľa vyšetrovateľov sám súčasťou. Polícia ho zadržala v akcii s biblickým názvom Kaifáš, čo presne vystihovalo jeho spôsob práce.

Para obiehal dôležité figúry bödörovskej mafie a vybavoval, čo bolo potrebné. Po necelých dvoch mesiacoch ho síce prokurátor prepustil na slobodu, no naďalej bol trestne stíhaný pre založenie zločineckej skupiny.

Podstata jeho obvinenia spočíva v tom, že Para intenzívne pracoval na diskreditácii a odstavení prokurátora Vasiľa Špirka. V spolupráci s ľuďmi ako Peter Hraško (šéf NAKA) či Tibor Gašpar (policajný prezident).

Legalizácia provízií

Vo finále zohral dôležitú úlohu aj bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Svojho podriadeného Špirka odsunul na vedľajšiu koľaj, aby nemohol vyšetrovať kauzy s politickým náterom Smeru.

Špirko chcel preveriť napríklad prevod akcií firmy B.A. Haus, za ktorou stál daňový podvodník Ladislav Bašternák, na vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Narazil aj na netransparentné tendre v jeho rezorte.

Daňový podvodník Ľuboš Varga mu počas jedného z výsluchov opísal schému, na základe ktorej údajne Kaliňák a jeho komplic Ján Počiatek legalizovali provízie v hodnote dvesto miliónov eur.

Samozrejme, nie nezištne, Varga tým sledoval zníženie trestu vo vlastnej kauze. Problém bol v tom, že jeho advokátom bol Para, ktorý sa snažil celú situáciu otočiť proti prokurátorovi Špirkovi.

Kamery na aute

Advokát chodil na policajné prezídium, kde riešil Špirka s Hraškom aj Gašparom. Prokurátora začali neskôr trestne stíhať pre údajné zneužitie právomocí verejného činiteľa. Zároveň mu boli odňaté spomínané spisy.

Špirka dokonca začali sledovať ľudia najatí Bödörovým komandom. Vtedajší šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó posúval správy zo špicľovania prokurátora Bödörovi a Gašparovi.

Keď zistil, že Špirko má na aute namontované kamery, podľa vlastných slov vydal pokyn na ukončenie jeho monitorovania. Makó tvrdí, že prokurátora následne špehovali iní ľudia v réžii bosa Bödöra.

Dôkazy proti Parovi vyplavil aj Kočnerov telefón. Vysvitlo, že Špirkov prípad riešil s Parom i Bödörom. Aj Kočner sa snažil dosiahnuť obvinenie Špirka, vymyslel tiež finančný plán, ako sa revanšovať zainteresovaným.

Vybavovači

Nepriamym svedectvom proti Parovi sú aj odposluchy z poľovníckej chaty Bödöra staršieho. Je z nich zrejmé minimálne to, že bol jedna ruka nielen s bödörovcami, ale aj s politikmi Smeru, ktorých kauzy riešil Špirko.

Podanie obžaloby na Mareka Paru vrhá zlé svetlo na profesiu, ktorá by mala byť férovým oponentom polície, prokuratúry a súdov. Nepatrí sa zovšeobecňovať, verejnosť si však vytvára obraz aj cez takých ako Para.

Z odborného hľadiska priemerných advokátov, ktorí ťažia z dvoch vecí. Z technických obštrukcií (procesných nedostatkov) v sledovaných kauzách a kontaktov na tých správnych miestach. Skrátka vybavovači.

Parovým špecifikom je splynutie s konkrétnou stranou, na ktorej tlačovkách vystupuje, akoby bol členom Smeru. Na druhej strane bolo by skôr prekvapením, ak by bočil od tých, ktorí mu politicky kryjú chrbát.

Nový smer

Napraviť renomé advokátskeho stavu, ktorému robia zlé meno ľudia ako trestne stíhaný Para, môže aj nový minister spravodlivosti. Viliam Karas bol totiž pred nástupom do funkcie šéfom profesijnej komory.

Jeho výkon sa bude merať aj cez postoje k súdnej reforme či rušeniu paragrafu 363, k čomu bol doteraz kritický. Karas stál v niektorých sporoch na strane generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Ako každý minister by však mal dostať šancu, pričom existujú len dve možnosti. Buď pôjde v línii presadzovania a interpretácie práva, ktorá nahráva ľuďom ako Para (jeho stíhanie je vraj politicky motivovaný útok).

Alebo sa jasne postaví za súčasné vedenie polície a špeciálnej prokuratúry, ktorá sa snaží rôznym vybavovačom výrazne zúžiť manévrovací priestor. Keď ide o život, tretia cesta neexistuje, čo už pochopil aj Robert Fico.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.