Vyhlásenie ZOJ k stanovisku strany SMER – SD k odsúdeniu Dušana Kováčika

Dňa 24.mája 2022 bol rozsudkom Najvyššieho súdu SR právoplatne odsúdený bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik za korupčnú trestnú činnosť.

Strana SMER – SD následne zverejnila stanovisko, v ktorom okrem iného príslušný senát  5T Najvyššieho súdu SR označila za známy početnými porušeniami ľudských práv a Dušana Kováčika za prvú obeť brutálneho zneužívania trestného práva na politické ciele.

Takéto vyhlásenie nemá nič spoločné so spoločensky potrebnou vecnou kritikou výkonu súdnej moci. Je hrubým, neakceptovateľným napadnutím zákonných sudcov a ich rozhodnutia vo významnej, verejne sledovanej korupčnej kauze, ktoré podrýva základy fungovania právneho štátu a podnecuje spoločnosť k nerešpektovaniu súdnych rozhodnutí.

Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu dôrazne protestuje proti uvedenému stanovisku strany SMER – SD.  Apeluje na spoločnosť, aby adekvátne reagovala na dehonestáciu sudcov v súvislosti s ich rozhodovacou činnosťou zo strany mienkotvorných politikov a inštitúcií. Inak to povedie k destabilizácii celej spoločnosti a najmä k ďalšiemu zvyšovaniu agresivity a nenávisti medzi ľuďmi.

V Bratislave 25.mája 2022

JUDr. Katarína Javorčíková

JUDr. Dagmar Valocká

hovorkyne ZOJ