Language Switcher

Vyberte váš jazyk

domov.sme.sk | Peter Kováč

BRATISLAVA. Na počiatku bol článok v časopise Plus 7 dní, ktorý nezodpovedal realite a výsledkom je nekončiace poťahovanie sudkyne špecializovaného súdu Pamely Záleskej.

Časopis z portfólia Penty v polovici mája napísal, že kvôli Záleskej skolaboval muž na súde, pretože ignorovala jeho žiadosť o inzulín. Sudkyňa vraj ani na opakované naliehanie obžalovaného nevyhlásila prestávku a pojednávala ďalej.

Článok vychádzal najmä zo sťažnosti dotknutého muža na postup sudkyne. Nejde o žiadne neznáme meno. Kolabujúcim bol v tomto prípade Lehel Horváth, známy ako „hrobár sátorovcov“. Skupina je považovaná za najbrutálnejší mafiánsky gang na Slovensku.

Spomínaný incident z aprílového pojednávania sa dnes pokúša využiť Horváth na to, aby sa Záleskej zbavil. Spolu s rodinou na ňu podal trestné oznámenie aj námietku zaujatosti, o ktorej sa ešte rozhoduje.

Záujem striasť sa sudkyne môžu mať aj preto, že Záleská a jej senát koncom roka 2021 odsúdili Horvátha na doživotie. Kauzu im však Najvyšší súd vrátil, a tak ju pojednávajú znova.

Už na základe sťažnosti Horváthových detí musel situáciu preveriť šéf špecializovaného súdu Ján Hrubala.

Neskôr sa ukázalo, že zlyhanie Záleskej nielen nenašiel, ale aj, že spomínaný článok z Plus 7 dní je nepresný. Sudkyňa totiž v daný deň prestávky dala a Horváth mal čas aj na to, aby si inzulín pichol.

Čo sa udialo na súde

  • Lehel Horváth je obžalovaný z piatich vrážd spáchaných v rámci organizovanej skupiny,
  • k incidentu došlo na pojednávaní 19. apríla tohto roka,
  • pojednávanie sa začalo o 9:29 h.,
  • prvá prestávka bola od 11:30 do 11:51,
  • túto 21-minútovú prestávku Horváth nevyužil na to, aby si pichol inzulín, hoci dnes tvrdí, že si ho každý deň pichá presne o 11-tej hodine,
  • už o 12:11, teda 20 minút po prestávke, Horváth znova požiadal o prestávku s vysvetlením, že si o tomto čase pichá inzulín,
  • o 12:20, teda 9 minút po tejto žiadosti, vyhlásila Záleská obedňajšiu prestávku, ktorá trvala do 13:36,
  • Horváth na prestávku odišiel bez toho, aby si sudcovia, prokurátor či eskorta niečo všimli, počas následnej prestávky mu však prišlo zle a privolali mu rýchlu lekársku pomoc,
  • zo zápisníc z predošlých pojednávacích dní nevyplýva, že by si v minulosti Horváth pýtal na obed prestávku na pichnutie inzulínu alebo že by súd informoval o tomto "klasickom" čase.

Aj napriek prešetrovaniu sa témy chopila trojica členiek Súdnej rady Marcela Kosová, Dana Jelinková Dudzíková a Ayše Pružinec Eren.

Už v máji, deň po zverejnení článku v Plus 7 dní, „kauzu inzulín“ presadili ako bod rokovania Súdnej rady.

„Vyzerá to, že je to pravda,“ konštatovala deň po zverejnení spomínaného článku Kosová. Kolegov zo Súdnej rady presviedčala, že treba konať a Záleskú požiadať o vysvetlenie. Ak by rada zistila pochybenie, mohla by Záleskej navrhnúť disciplinárny trest.

„Netreba to odkladať, pretože rozhorčenie medzi sudcami a verejnosťou je veľké,“ pokračovala Kosová.

Lenže už nasledujúce dni ukázali, že na postupe Záleskej nevideli nič zlé ani priami účastníci incidentu z 19. apríla.

Sudkyne sa zastali dvaja členovia senátu, súdna asistentka či prokurátor, ktorý bol na mieste. Presný priebeh udalostí zachytáva aj zápisnica z pojednávania.

Prekvapenie tak nastalo v utorok, keď sa Súdna rada po mesiaci k bodu vrátila, tentoraz už za prítomnosti Záleskej. Trojica navrhovateliek z pôvodných pozícií neustúpila.

„Ako sa majú ľudia na to pozerať a dôverovať justícii, keď médium, to je jedno ktoré, medializuje takéto informácie o sudcovi a nikto to nerieši?,“ pýtala sa Pružinec Eren.

Nie je jediná upracovaná

Dve z trojice sudkýň – navrhovateliek bodu – sa netajili pochybnosťami o práci Záleskej už v marci. Aj vtedy sa Záleskou zaoberala Súdna rada, a to pre kauzu finančníka Jaroslava Haščáka z Penty. Štát sa mu vlani ospravedlnil za nezákonnú väzbu, o ktorej rozhodla práve táto sudkyňa. Finančník sa následne domáhal, aby dala rada podnet na jej disciplinárne stíhanie.

Bratislavské sudkyne Jelinková Dudzíková a Pružinec Eren patrili k trom členkám rady, ktoré Haščákov podnet podporili.

Jelinková Dudzíková v utorok zdôrazňovala, že opakované riešenie Záleskej nie je žiadnym pohonom ani vybavovaním si osobných účtov.

„Veď nám predsa záleží a máme etickú povinnosť vysvetľovať verejnosti, ako má súdnictvo a justícia fungovať,“ hovorila v debate Jelinková Dudzíková.

Vysvetľovala aj Záleská.

Odkazovala najmä na podrobné, päťstranové stanovisko, ktoré už pred časom vypracovala pre predsedu svojho súdu Hrubalu. Píše v ňom aj o tom, že Horváth nikdy predtým nesignalizoval, že by si musel pichať inzulín presne o 11-tej hodine, ako dnes tvrdí.

„Ak má byť predmetom rozhodovania, či som odoprela niekomu aplikovať si inzulín, tak nie, pretože takáto požiadavka na mňa vznesená nebola a nebola vznesená opakovane,“ vysvetľovala Záleská so slovami, že zvažuje právne kroky voči Plus 7 dní. Článok bol totiž podľa nej plný lží.

Naznačila aj to, akým spôsobom sa správa Horváth na jej pojednávaniach. V stanovisku pre Hrubalu písala o jeho častých invektívach voči senátu, šikanóznom spôsobe obhajoby aj o opakovanej snahe dosiahnuť zmeny v senáte.

Pripomenula, že pojednávania sú verejné.

„Ja vás pozývam na hlavné pojednávanie. Tá vec je zaujímavá, zaujímavý je aj pán obžalovaný. Ťažko by sa mi hľadali slová, aby som opísala, aký to je zážitok, treba si to prísť pozrieť,“ prihovárala sa Záleská členom Súdnej rady. Dodala, že problém nemá ani s vyvolanou debatou o tomto procese. „Ja sa tomu nebránim. Ideme na zvukový záznam, vyhotovujeme zápisnicu, ja nemám čo skrývať,“ dodala Záleská.

S ponukou nepochodila.

„Mám dosť svojich pojednávaní na to, aby som sa chodila so záujmom pozerať na osobnosť nejakého iného obžalovaného,“ reagovala Kosová. Dodala, že sama mala v pondelok pojednávanie so šesticou podozrivou z vraždy, počas ktorého došlo jednému zle. Okamžite prerušila pojednávanie.

„Pokiaľ sa (obžalovaný) snaží robiť týmto obštrukcie, no veď nech sa snaží, ale to je vecou konajúceho sudcu, aby ho neignoroval,“ dodala Kosová.

Pridala sa Pružinec Eren.

„Rovnako, naozaj nemám záujem, ja mám tiež dosť svojej roboty. Nie si jediná tuná upracovaná, ako si sa minule vyjadrovala,“ vyhlásila Pružinec Eren.

Záujem zaoberať sa Záleskou vzápätí spojila s tým, že jej meno sa objavuje v negatívnom kontexte opakovane. Napríklad preto, že pre jej pochybenie sa na istý čas dostal na slobodu dnes už právoplatne odsúdený exstarosta Dolného Chotára František Dora.

Záleskú opakovane spomína na svojich tlačovkách najmä šéf Smeru Robert Fico. Prekáža mu napríklad to, že práve ona na prvom stupni odsúdila bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Dopĺňali by dôkazy

Viacerí členovia Súdnej rady trom navrhovateľkám opakovane vyčítali, že nerozumejú, o čo im ide. Advokát Andrej Majerník prirovnal iniciatívu k „fishing expedition“, teda k rybárskej výprave, počas ktorej sa len zbierajú ďalšie informácie a vytvára sa priestor na prezentovanie názorov k zverejneným článkom.

Pridal sa podpredseda rady Ján Gandžala.

„Po celej diskusii sa aj ja trochu strácam, čo je zámerom prejednávania tohto bodu,“ vyhlásil s tým, že úlohou Súdnej rady nie je analyzovať mediálne výstupy.

V podobnom duchu sa vyjadrili aj členky rady Katarína Javorčíková či Elena Berthotyová, ktoré nevideli dôvod riešiť ďalej Záleskú, keďže jej disciplinárny prehrešok nevideli.

Zasadnutie Súdnej rady SR. (zdroj: SME - MARKO ERD)

„Pre mňa bol postup kolegyne Záleskej úplne štandardný. Potvrdzujú to všetky výpovede priamych účastníkov,“ povedal Bradáč.

Navrhovateľky nepresvedčili. Kosová a jej kolegyne navrhli, aby si Súdna rada vyžiadala aj ďalšie dôkazy. Zvukový záznam z pojednávania, správu od generálneho prokurátora či nahrávku z prestávky počas pojednávania, ktorú spravila Horváthova rodina.

Šéf Súdnej rady Ján Mazák vyhlásil, že tomuto postoju nerozumie, keďže vyjadrenia priamych účastníkov považoval za dostatočne jasné.

„Viete si predstaviť, že by bol tento sumár dôkazov vyvrátený? Na základe zvukového záznamu, ktorý kopíruje zápisnicu? Lebo ja si to neviem predstaviť,“ pýtal sa Mazák.

Bývalý ústavný sudca Lajos Mészáros zas dodal, že ak by mala rada niečo prijať, tak by to malo byť v prospech Záleskej, pretože na ňu Horváth takto iba vyvíja nátlak.

Trestné oznámenie, pre ktoré už bolo začaté konanie a Záleskú kontaktovala vyšetrovateľka, sa však podľa Pružinec Erenovej za nátlak považovať nedá. Dodala, že Záleská si mala byť takýchto pokusov obžalovaných vedomá už keď išla na špecializovaný súd. Je za to vraj aj patrične ohodnotená.

„Ak neustojí nátlak, tak potom nech nerobí robotu, ktorú robí,“ vyhlásila Pružinec Eren.

Po dvojhodinovej diskusii skončila Súdna rada rokovanie o Záleskej tak, že návrh Kosovej na doplnenie dôkazov neprijala. Za tento postup hlasovalo len sedem členov rady. Znamená to, že rada sa Záleskou nebude pre „kauzu inzulín“ viac zaoberať a nepodá na ňu ani disciplinárny návrh.

Pre osobnú účasť na Súdnej rade však Záleská v utorok zmeškala prijímacie konanie na Univerzite Karlovej, kde sa hlásila na doktorandské štúdium. Škola jej pre absenciu zamietla prihlášku.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.