Language Switcher

Vyberte váš jazyk

dennikn.sk | Veronika Prušová

Nový minister spravodlivosti Boris Susko o svojich plánoch v úrade veľmi nehovorí. Známy je ako kritik súdnej reformy, práve tá však cez Plán obnovy prinesie do súdnictva vyše dvesto miliónov eur.

Na ministerstvo spravodlivosti sa po siedmich rokoch vracia nominant Smeru. Po bývalom predsedovi advokátskej komory Tomášovi Borecovi, ktorý viedol ministerstvo v rokoch 2012 až 2016, prichádza Boris Susko (53).

Tentoraz Smer siahol po dlhoročnom členovi strany, poslancovi a bývalom štátnom tajomníkovi ministerstva životného prostredia (2016-2020).

Aj Susko je advokát, ale verejnosti je viac známy z parlamentu, hoci nikdy nepatril k tým najvýraznejším tváram Smeru. Často kritizoval bývalú ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (SaS) za jej reformu súdnictva a zastával sa generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Aké má však plány ako minister? Túto otázku zatiaľ necháva bez odpovede. Žiadosť o rozhovor odmietol, odporúča počkať si na programové vyhlásenie vlády. „Akékoľvek moje vyjadrenie v tejto chvíli by bolo predčasné," odkázal Susko.

Z jeho predvolebných vyjadrení sa však dá vydedukovať, akým smerom by sa mohol uberať.

Návrat ku Karasovej novele

Veľa sa vyčítať nedá ani z predvolebného programu Smeru. Sekciu „Právny štát" síce na svojej stránke má, ale svieti pri nej len odkaz „soon", čo znamená čoskoro. Z vyjadrení predsedu strany Roberta Fica, ale aj z jedného z bodov novej koaličnej zmluvy je možné odhadnúť, na čo sa koalícia Smeru, Hlasu a SNS zameria.

„Koaličné strany vyjadrujú spoločnú vôľu ústavným a zákonným spôsobom realizovať reformu slovenského trestného systému a mechanizmu ochrany ľudských práv," napísali členovia novej vlády do koaličnej zmluvy.

Čo tento záväzok znamená, nie je celkom jasné. Susko však napríklad pred voľbami hovoril o tom, že by neváhal „vybrať zo šuflíka" novelu trestného zákona, ktorú pripravil exminister spravodlivosti Viliam Karas. Ten sa stal súčasťou vlády Eduarda Hegera vlani v septembri po tom, čo z koalície odišla SaS.

Na ministerstvo prišiel z čela Slovenskej advokátskej komory a od nástupu do úradu Karas hovoril, že jeho prioritou je novela trestného zákona. A hoci bol ministrom len do mája tohto roka, novelu stihol pripraviť. Zamerala sa najmä na znižovanie trestných sadzieb a aj na alternatívne tresty.

Novela však vyvolala vlnu kritiky a nebolo isté, ako by dopadla v parlamente. Preto sa jej spolupredkladateľom stal vtedajší premiér Eduard Heger (Demokrati). Znamenalo to, že aj predseda vlády mohol novelu kedykoľvek z rokovania parlamentu stiahnuť. Nakoniec sa ani len nedostala na program rokovania.

A preto teraz Susko hovorí, že si vie predstaviť, že túto novelu využije. Nesúhlasí so všetkým, čo v nej je, ale vidí v nej aj dobré veci, ktoré sa podľa neho dajú použiť. Ocenil najmä „krátkodobé tresty, niektoré alternatívne tresty a ich ukladanie", povedal krátko pred voľbami v rozhovore s Mimi Šramovou, ktorá je známa servilnými rozhovormi s politikmi Smeru.

Po malých úpravách by teda mohol Karasovu novelu „oprášiť".

„Nie revanš, ale poriadok"

V tomto rozhovore spomínal aj to, že po voľbách bude potrebná celková „rehabilitácia štátu". Hovoril o nastolení poriadku, čo si podľa neho vyžiada veľmi veľa úsilia.

„Nie revanš, ale poriadok," zdôraznil Susko.

Ani v tomto prípade však nie je celkom zrejmé, čo tým myslel. Nový minister spravodlivosti je však známy ako kritik špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, o ktorom Fico hovoril ako o jednom z prvých, kto príde po voľbách o svoju funkciu.

Susko si myslí, že na svojej pozícii nemá čo robiť ani predseda súdnej rady Ján Mazák. Súdna rada napríklad rozhoduje o tom, kto sa stane sudcom či sudkyňou a má dosah aj na ich kariérny postup. Predseda rady môže podávať aj disciplinárne návrhy. Rada má osemnásť členov, deviatich si volia sudcovia a zvyšní sú politickí nominanti prezidentky, parlamentu a vlády.

Mazák je nominantom Národnej rady a jeho odvolanie nie je až také zložité. Stačí na to jedno hlasovanie poslancov. Umožnila to práve bývalá vládna koalícia, keď presadila novelu ústavy, podľa ktorej je každý člen rady kedykoľvek v rámci päťročného funkčného obdobia odvolateľný.

Bol to však práve Smer a jeho poslanci vrátane Suska, ktorí túto zmenu vo februári 2021 napadli na Ústavnom súde. V návrhu argumentujú aj tým, že „ide o neakceptovateľnú úpravu".  V podaní napísali aj to, že takáto zmena preukazuje jasný zámer „zmeniť súdnu radu z odborného orgánu na politický orgán".

Reforma súdov? Najväčšia hanba, hovorí minister

Susko patril aj k veľkým kritikom súdnej reformy, ktorú presadila exministerka Mária Kolíková (SaS). Hoci pôvodne mala ambicióznejší plán a chcela postupne zrušiť takmer polovicu všetkých súdov na Slovensku, čiastočná zmena sa jej podarila.

„Je to najväčšia hanba a najväčšie negatívum celej justície za toto volebné obdobie," povedal v rozhovore so Šramovou nový minister. Pripomenul, že celá odborná verejnosť bola proti tejto reforme a len Kolíková si išla za svojím.

Je pravda, že exministerka viedla zložité rokovania aj s koaličnými partnermi. Presadenie reformy bolo naviazané na Plán obnovy a odolnosti. Schválenie súdnej mapy bolo jedným z míľnikov pre dosiahnutie miliónov eur z Európskej únie.

Ak by aj Susko chcel súdnu mapu meniť, bude to mať ťažké. Z ministerstva v tejto súvislosti odkazujú, že súdna mapa je už „zrealizovaný projekt". Najväčšou výzvou, ktorá pred novým ministrom ostáva, je však „usporiadanie archívov v rámci bratislavského regiónu".

Problém s priestormi na staré spisy majú problém všetky súdy v Bratislave. Vypuklý je najmä v prípade Obchodného registra. Foto N – Vladimír Šimíček

Situáciu komplikujú aj už zmienené míľniky a Plán obnovy a odolnosti. Ministerstvo spravodlivosti počíta s tým, že z neho dostane na reformu až do roku 2026 vyše 200 miliónov eur, čo je zhruba štvrtina tohtoročných výdavkov celého ministerstva.

Najviac, zhruba 123 miliónov eur, by malo ísť na rekonštrukciu 21 súdnych budov v rámci celého Slovenska. S ďalšími 46 miliónmi eur sa počíta na kúpu dvoch nových budov v Bratislave, a to pre Mestský súd Bratislava III a Bratislava IV.

Ďalšie milióny majú ísť na informačné systémy, a to nielen Obchodného registra, ale aj na Centralizovaný systém súdneho riadenia.

Z ministerstva zároveň hovoria, že zoznam súdov, na ktoré by sa mali peniaze z Plánu obnovy minúť, je už viac-menej nemenný. „K zmenám by už nemalo prísť, nakoľko procesy sú vo vysokom štádiu rozpracovanosti," odpísali z tlačového odboru.

Kto doposiaľ viedol ministerstvo spravodlivosti

  • Katarína Tóthová (Hnutie za demokratické Slovensko): január 1993 – marec 1994;
  • Milan Hanzel (Strana demokratickej ľavice): marec 1994 – december 1994;
  • Jozef Liščák (Združenie robotníkov Slovenska): december 1994 – október 1998;
  • Ján Čarnogurský (Slovenská demokratická koalícia): október 1998 – október 2002;
  • Daniel Lipšic (Kresťanskodemokratické hnutie): október 2002 – február 2006;
  • Lucia Žitňanská (Slovenská demokratická a kresťanská únia): február 2006 – júl 2006;
  • Štefan Harabin (nominant Hnutia za demokratické Slovensko): júl 2006 – jún 2009;
  • Robert Fico (Smer): jún 2009 – júl 2009;
  • Viera Petríková (nominantka Hnutia za demokratické Slovensko): júl 2009 – júl 2010;
  • Lucia Žitňanská (Slovenská demokratická a kresťanská únia): júl 2010 – apríl 2012;
  • Tomáš Borec (nominant Smeru): apríl 2012 – marec 2016;
  • Lucia Žitňanská (Most-Híd): marec 2016 – marec 2018;
  • Gábor Gál (Most-Híd): marec 2018 – marec 2020;
  • Mária Kolíková (Za ľudí): marec 2020 – marec 2021;
  • Veronika Remišová (Za ľudí): marec 2021 – apríl 2021;
  • Mária Kolíková (Za ľudí): apríl 2021 – september 2022;
  • Viliam Karas (nominant koalície OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí): september 2022 – máj 2023;
  • Jana Dubovcová (úradnícka vláda): máj 2023 – október 2023;
  • Boris Susko (Smer): 25. októbra 2023 –

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.