Language Switcher

Vyberte váš jazyk

Rozhodnutie sudcu Mestského súdu Bratislava IV., JUDr. Michala Kubiša, o nariadení neodkladného opatrenia, ktorým dočasne vrátil do funkcie policajného viceprezidenta Branka Kissa, sa stalo predmetom ostrej verejnej kritiky zo strany ministra vnútra a podpredsedu vlády.

Minister vnútra, Matúš Šutaj Eštók, spochybnil rozhodnutie sudcu tvrdením, že na jeho vydanie sudca nemal kompetenciu a mohol sa dopustiť aj trestného činu ohýbania práva. Vyjadril presvedčenie, že minister spravodlivosti zváži disciplinárne stíhanie sudcu. Súčasne spochybnil aj nezaujatosť sudcu len z dôvodu, že kedysi bol spolužiakom advokáta Kubinu, zastupujúceho v konaní Branka Kissa.

Podpredseda vlády, Tomáš Taraba, vo svojom statuse na sociálnej sieti uviedol: „Kubinov spolužiak rozhodol ako sudca o sťažnosti Kubinových klientov vo veci, ktorá mu ani vecne na súd neprislúcha. Chcem poďakovať týmto aktivistom, ako nám uľahčujú urobiť systémové zmeny v holubníku nazvanom justícia.“

Takýto znevažujúci spôsob verejnej kritiky súdneho rozhodnutia a osoby sudcu v neprávoplatnom súdnom spore zo strany najvyšších predstaviteľov výkonnej moci považujeme za neprípustné zastrašovanie a zasahovanie do nezávislosti sudcov v súvislosti s ich rozhodovacou činnosťou, ktoré vysokou mierou oslabuje rešpekt a dôveru verejnosti v súdne rozhodnutia.

Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu proti tomu dôrazne protestuje a žiada Vládu Slovenskej republiky, aby jej predstavitelia dodržiavali základné princípy právneho štátu, rešpektovali výkon súdnej moci  a správali sa k jej predstaviteľom s patričnou mierou úcty a slušnosti. 

V Galante 10. novembra 2023

JUDr. Katarína Javorčíková

JUDr. Filip Demo

hovorcovia ZOJ

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.