Language Switcher

Vyberte váš jazyk

Krátko pred Vianocami mal náš dlhoročný kolega a priateľ Ľudovít Bradáč dopravnú nehodu, ktorú spôsobil pod vplyvom alkoholu. Stala sa v Banskej Bystrici, kde bol na súkromnej oslave a pre nedostatok miesta pri príchode zle zaparkoval auto. Po skončení oslavy, keď šiel pešo do domu kde mal prespať, sa impulzívne rozhodol auto preparkovať na blízke parkovisko, na ktorom sa medzičasom uvoľnilo miesto, hoci na oslave požil alkohol. Jazdu po strmej ceste pri obchádzaní iného vozidla nezvládol a narazil do zábradlia, ktoré poškodil.

Toľko stručná správa, čo sa stalo. V zásade bežná nehoda vodiča pod vplyvom alkoholu bez vážnejších následkov, pokiaľ by v osobe vodiča nešlo o dlhoročného bývalého  sudcu a predsedu krajského súdu, bývalého prezidenta Združenia sudcov Slovenska a člena sudcovskej iniciatívy Za otvorenú justíciu (ZOJ). Na verejnosti je z posledného obdobia známy najmä ako člen Súdnej rady Slovenskej republiky, ktorý bol z tejto funkcie odvolaný novou vládou začiatkom novembra 2023.

Ľudovít Bradáč si dlhoročnou kariérou v justícii vybudoval kredit rešpektovaného sudcu s vysokým morálnym a odborným etalónom. Skutok, ktorého sa dopustil a je zaň trestne stíhaný, sa preto negatívne dotkol nielen jeho osobne, ale mnohých, ktorí ho považovali za vzor sudcu a morálnu autoritu. Osobitne aj jeho priateľov a kolegov v iniciatíve Za otvorenú justíciu, ktorej je jednou z výrazných tvárí.

Jazda pod vplyvom alkoholu je vždy vysoko spoločensky nebezpečné konanie, ktoré zapríčiňuje závažné dopravné nehody, nezriedka s tragickými následkami. ZOJ takéto konanie odsudzuje a zdôrazňuje, že každý kto sa ho dopustí, musí znášať primeraný trest a následky.

V tejto situácii je podstatný postoj Ľudovíta Bradáča, ktorý si plne uvedomil neprípustnosť a dopady svojho činu, prevzal zaň plnú zodpovednosť a prijal všetky obmedzenia a následky s tým spojené.

Mnohí prežili situácie, kedy sa ich život zásadne zmenil v priebehu niekoľkých minút pod vplyvom zlého rozhodnutia alebo nezvládnutej situácie. Hodnota charakteru nespočíva v tom, že človek nikdy neurobí chybu, ale v tom, ako sa správa keď chybu urobí. Človek s vysokým morálnym nastavením je najviac potrestaný vlastnými výčitkami svedomia, že sám porušil zásady, ktoré si ctil a rešpektoval. Spoločenský trest je pre neho druhoradý a aj bez neho by  opätovne takýto čin nikdy viac nezopakoval.

Postoj Ľudovíta Bradáča k porušeniu zákona, ktorého sa dopustil, je dôkazom, že je jedným z takýchto ľudí, a neznižuje sa hodnota všetkého pozitívneho a nasledovaniahodného čo pre justíciu a celú spoločnosť vo svojom živote urobil.

  1. januára 2024

Katarína Javorčíková

autorka je emeritná sudkyňa

a hovorkyňa ZOJ

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.