Language Switcher

Vyberte váš jazyk

dennikn.sk | Pavol Štrba

Podľa niektorých europoslancov by nám mohlo teoreticky hroziť aj zastavenie eurofondov. Podľa iných to však nateraz nie je na stole, musela by s tým totiž prísť Európska komisia.

Európsky parlament odsúdil plánované zmeny v Trestnom zákone z dielne vlády premiéra Roberta Fica aj plány na rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Za text hlasovalo až 496 europoslancov, proti bolo len 70.

Text, ktorý uzatvára rozpravu ešte z 13. decembra, „vyjadruje hlboké znepokojenie nad neodôvodneným využívaním zrýchleného legislatívneho procesu zo strany slovenskej vlády, najmä pokiaľ ide o navrhované zmeny Trestného zákona“. Takisto kritizuje „zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, ktoré ohrozuje integritu súdnych procesov, podkopáva boj Európskej únie proti podvodom a ohrozuje ochranu finančných záujmov EÚ a prirodzeného prostredia na Slovensku“.

Europoslanci vyzvali slovenskú vládu, aby „prehodnotila tieto zmeny vzhľadom na ich možné dôsledky pre právny štát, finančné záujmy EÚ a protikorupčný rámec EÚ.“

reklama
Varovala pred tým aj Európska prokuratúra (EPPO), ktorá sa obáva, že zmeny v tejto oblasti by mohli ohroziť finančné záujmy EÚ.

Europoslanci spomínajú aj vraždu Kuciaka

Nové pravidlá navrhované Ficovou vládou rušia Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorá sa zaoberá najzávažnejšími trestnými činmi a korupciou, a zároveň zmierňujú tresty za niektoré majetkové trestné činy. Nová vláda už čelila kritike za postavenie mimo služby, prepustenie či preradenie vyšetrovateľov a policajtov pracujúcich na obvineniach z korupcie.

Navrhované zmeny vyvolali demonštrácie vo viacerých mestách a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová avizovala, že môže zákon vetovať.

V texte rezolúcie sa spomína aj novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová, ktorých zavraždili vo februári 2018:

„Verejné útoky politikov na Slovensku proti novinárom, občianskej spoločnosti a zraniteľným skupinám v minulosti vytvorili priaznivé prostredie pre prejavy nenávisti, čo viedlo k závažným násilným trestným činom vrátane vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, keďže Ján Kuciak sa špecializoval na informovanie o rozsiahlych daňových únikoch, daňových podvodoch, korupcii a praní špinavých peňazí.“

Rumunský europoslanec Siegfried Muresan (vľavo) so šéfkou Európskej komisie. Foto – ©Európska únia, 2023. Zdroj – Európsky parlament

Rumunský europoslanec vidí krajné riešenie

Poslanci o návrhu diskutovali ešte v polovici decembra. Mnohí pritom Ficovu vládu varovali, že ak bude oslabovanie právneho štátu pokračovať, môže nám hroziť podobný osud ako Maďarsku.

Tomu Európska komisia vlani zablokovala 10 miliárd z fondov EÚ, hoci koncom minulého roka časť z týchto prostriedkov „rozmrazila“. Mnohí europoslanci to vtedy kritizovali a považovali to za „obchod“ Európskej komisie výmenou za to, že maďarský premiér Viktor Orbán nebude vetovať 50-miliardovú pomoc Ukrajine.

Vo štvrtok, keď bude zase na programe Orbán a jeho sabotovanie spoločnej zahraničnej politiky EÚ, sa na to chcú spýtať šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.

Podľa rumunského europoslanca Siegreda Muresana „môže každý útok na právny štát, každý pokus o oslabenie deľby moci a útok na nezávislosť súdneho systému viesť k zablokovaniu alebo dokonca k strate európskych fondov“. Ešte v decembri pre Denník N pripustil, že tak ako Maďarsku, aj Slovensku by mohli byť v krajnom prípade zablokované štrukturálne a kohézne fondy.

Expert na Úniu: Zatiaľ to nehrozí. Ale len zatiaľ

Odborník na európske vzťahy Piotr Kaczyński si nemyslí, že by Slovensku „nateraz“ hrozilo pozastavenie platieb z fondov EÚ, ako sa to stalo v prípade Maďarska v roku 2023.

„Je to však politický signál zo strany europarlamentu a je to dôležitý odkaz na kroky Ficovej vlády,“ hovorí pre Denník N expert z Geremekovej nadácie vo Varšave. „Európsky parlament je vysoko rešpektovaná inštitúcia a teraz vysiela dôležitý odkaz v reakcii na kroky Ficovej vlády z roku 2023 týkajúce sa zrušenia špeciálnej prokuratúry a zmeny Trestného poriadku. Politické stanovisko poznačí prípadné ďalšie kroky Komisie v dialógu s vládou v Bratislave,“ myslí si.

Ak by Únia chcela zastaviť Slovensku aj eurofondy, musela by s tým súhlasiť Európska komisia, europarlament na to môže maximálne vyzvať. Kaczyński si však nemyslí, že momentálne je to na stole.

„Zatiaľ sa zdá, že ide o veľmi skoré štádium, a nepovedal by som, že existuje reálna hrozba zastavenia príchodu prostriedkov EÚ na Slovensko. Ale zdôrazním: zatiaľ. Situácia na Slovensku je dynamická a Európska prokuratúra, Európsky parlament a aj Komisia ju budú pozorne sledovať.“

Beňová: Je to útok opozície

„Uznesenie namierené proti Slovenskej republike je plné výmyslov a poloprávd,“ reagovala europoslankyňa Monika Beňová (Smer), ktorá však už v Európskom parlamente nie je členkou žiadnej frakcie. Smeru aj Hlasu pozastavila členstvo Strana európskych socialistov (PES) pre spoločnú vládu s SNS a krajne pravicovými politikmi.

„Opoziční predstavitelia si pri jeho formulovaní dali obzvlášť záležať na tom, aby čo najviac poškodili reputáciu svojej vlastnej krajiny. Naučili sa to robiť proti iným členským štátom a teraz sa naša opozícia postavila na európskej úrovni proti Slovensku,“ tvrdí europoslankyňa.

Reagoval už aj šéf Smeru a premiér Fico: „Vo vládnej koalícii si musíme definitívne uvedomiť, že proti nám stoja politickí protivníci, opoziční poslanci, tak doma, ako aj v zahraničí, ktorí sú pripravení urobiť akékoľvek špinavosti v tomto politickom boji. Na to musí byť pomerne rázna, tvrdá, ale demokratická odpoveď,“ skonštatoval predseda vlády.

Naopak, europoslanec Vladimír Bilčík (frakcia Európskej ľudovej strany) rezolúciu EP víta. „Robert Fico si musí vybrať. Buď zničí náš právny štát, aby si zaistil beztrestnosť pre seba a pár svojich ľudí, čím nezvratne poškodí záujmy Slovenska. Alebo ustúpi a vyberie si spravodlivosť pre všetkých. Ak zrušenie kľúčových protikorupčných štruktúr pretlačí napriek masívnym protestom verejnosti a európskych inštitúcií, zásadne tým ohrozí záujmy našej krajiny,” vyhlásil Bilčík.

Rezolúciu Európskeho parlamentu, ktorá vyzýva Ficovu vládu na stiahnutie zmien v Trestnom zákone, víta aj strana Sloboda a Solidarita (SaS). „Schválenie tohto uznesenia je odkazom pre vládu Roberta Fica, aby sa vrátil z kratšej cesty a návrh na zrušenie ÚŠP a novelu Trestného zákona stiahol z rokovania parlamentu. Vládna koalícia totiž škodí Slovensku a dostáva našu krajinu do medzinárodnej izolácie.“

Frakcia Európskej ľudovej strany (EPP) kritizovala aj konkurenčných socialistov:

 

Proti boli ex-Kotlebovci a smeráci

Pridal sa aj podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík (frakcia Obnovme Európu): „Premiér Fico sa dostal s promafiánskym balíkom do úzkych, keď proti Slovensku postavil európske inštitúcie… Ohrozuje tým nielen postavenie Slovenska v EÚ, ale aj európske finančné záujmy.“

Ivan Štefanec (frakcia Európskej ľudovej strany) dodal: Kroky súčasnej slovenskej vlády predstavujú vážne riziko porušenia zásad právneho štátu a ohrozenia európskych prostriedkov. Veľká časť Slovákov to vidí a vidia to aj európskej inštitúcie. Preto sa nesmieme vzdávať a musíme naďalej bojovať za zachovanie právneho štátu.

Zo slovenských europoslancov hlasovali proti len tí za Smer (vrátane Roberta Hajšela, ktorý nie je členom strany) a nezaradení Milan Uhrík a Miroslav Radačovský (obaja do europarlamentu kandidovali za Kotlebovcov).

Z europoslaneckých klubov boli proti najmä nezaradení ale tiež členovia krajne pravicovej frakcie Identita a demokracia (ID).

Čo Ficovej vláde vyčíta Európsky parlament

  • EP vyjadruje hlboké znepokojenie nad neodôvodneným využívaním zrýchleného legislatívneho procesu zo strany slovenskej vlády najmä, pokiaľ ide o navrhované zmeny Trestného zákona a zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry.
  • Každá reforma trestného práva musí obsahovať dostatočné a primerané záruky na zabezpečenie kontinuity a účinnosti nových a prebiehajúcich trestných konaní.
  • Požaduje, aby sa zabezpečila primeranejšia úroveň ľudských a finančných zdrojov vyčlenených na prípady korupcie.
  • Vyzýva Komisiu, aby pozorne monitorovala tento vývoj a poskytovala o ňom informácie a aby prijala potrebné opatrenia na ochranu právneho štátu a nezávislosti súdnictva, najmä pokiaľ ide o prípady veľkej korupcie, a na ochranu finančných záujmov EÚ.
  • Odsudzuje nevhodné a neúctivé komentáre predsedu vlády, a to aj na adresu študenta, ktorý bol súčasťou iniciatívy na podporu akademickej diskusie o situácii v oblasti právneho štátu na Slovensku.
  • Vzdáva poctu Jánovi Kuciakovi, ktorý bol zavraždený pred šiestimi rokmi, a jeho dôležitej práci investigatívneho novinára.
 

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.