Language Switcher

Vyberte váš jazyk

www.teraz.sk | 

ÚS pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov.

Bratislava 1. marca (TASR) - Východiská, ktoré Ústavný súd (ÚS) SR použil pri rozhodovaní o pozastavovaní účinnosti novely Trestného zákona, sú štandardné a v súlade s jeho predošlou judikatúrou. Myslí si to Lucia Berdisová z Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV). Diskutovať sa dá podľa nej o tom, či nemal ÚS "viac triediť a rozlišovať" v časti novely Trestného zákona medzi jednotlivými ustanoveniami, keďže u nej pozastavil účinnosť celú.

"Prístup súdu, ktorý smeruje k tomu, aby bola zachovaná efektivita pozastavenia účinnosti ako mechanizmu ochrany ústavnosti, vnímam pozitívne," uviedla pre TASR Berdisová. Použitie tohto prístupu podľa nej súd slušne vyargumentoval a ukázal, že sa týka aj situácií, v ktorých platnosť a účinnosť predpisu nastáva v jeden deň. Berdisová vníma pozitívne, že súd rozhodol ešte pred zverejnením novely v Zbierke zákonov, "keďže sa súd snaží zabezpečiť nielen teoretickú, ale aj praktickú efektivitu inštitútu pozastavenia účinnosti". Odôvodnenie stojí podľa nej aj na tom, že takémuto postupu nebráni ani Ústava SR ani iné predpisy, hoci by sa tak na prvý pohľad mohlo zdať. "Ústava totiž vylučuje z prieskumu pred ústavným súdom návrh zákona, pričom ústavný súd sa stotožnil s argumentáciou navrhovateliek, že na podpísaný zákon, čakajúci na vyhlásenie, sa dá pozerať ako na zákon, keďže tak o ňom hovorí ústava aj zákon o tvorbe právnych predpisov," priblížila.

V praxi rozhodnutie znamená, že novela v časti zmeny Trestného zákona a v niektorých častiach, týkajúcich sa dohôd o vine a treste a nezákonných dôkazov, nenadobudne účinnosť 15. marca. "Neznamená to ale, že napadnutá novela je v týchto ´pozastavených´ častiach protiústavná. O tom ešte bude ústavný súd len rozhodovať a môže to trvať aj dlhší čas," pripomenula Berdisová.

Vysvetlila tiež, že ešte pred rozhodnutím o súlade alebo nesúlade s ústavou a medzinárodným a európskym právom, môže ÚS rozhodnúť o zrušení pozastavenia účinnosti, ak dôvody, pre ktoré bola účinnosť pozastavená, pominú.

ÚS pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku. ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.