Language Switcher

Vyberte váš jazyk

dennikn.sk | Mária Benedikovičová

Súdy už dostali desiatky žiadostí obžalovaných, v ktorých sa snažia vyťažiť z nižších trestov presadených Ficovou vládou. Aj keď ich Ústavný súd zabrzdil, niektorí sudcovia púšťajú stíhaných na slobodu. Časť sudcov nesúhlasí.

Začnime príbehom ženy, ktorá si v decembri za mrežami vypočula rozsudok, že za podvod dostala desať rokov väzenia. Po odvolaní sa prípad dostal na Krajský súd v Trenčíne. Ten dodnes definitívne nerozhodol, či je vinná alebo nie, no z vyšetrovacej väzby ju pustili na slobodu.

Zo stráženého areálu ústavu na výkon väzby sa dostala pred pár dňami vďaka novele Trestného zákona, cez ktorú vládna koalícia pod vedením predsedu vlády Roberta Fica presadila nižšie tresty pre podvodníkov, zlodejov a korupčníkov.

Ako je možné, že sa žena dostala na slobodu, keď Ústavný súd vo februári zabrzdil nižšie tresty?

Podarilo sa jej to vďaka tomu, že krajský súd prerušil jej trestné stíhanie, kým ústavní sudcovia neposúdia, či nižšie tresty týkajúce sa aj podvodov, sú v súlade s ústavou alebo nie. Prerušenie trestného stíhania pre ňu znamenalo okamžité pustenie z vyšetrovacej väzby.

Chaos na súdoch

Nie je to jediný prípad. Súdy podľa zistení Denníka N pustili spoza mreží aj dvoch trestne stíhaných mužov za drogovú trestnú činnosť. Keďže v ich prípade sa voči tomu odvolal prokurátor, až na budúci týždeň bude definitívne jasné, či sa z väzby dostanú na slobodu.

Na súdoch každý deň pribúdajú žiadosti obžalovaných o prerušenie trestného stíhania v súvislosti s nižšími trestami, ktoré narýchlo pretlačila cez parlament vládna koalícia Smeru, Hlasu a SNS.

Ide zatiaľ o desiatky takýchto žiadostí od podozrivých z ekonomickej a drogovej kriminality, pri ktorých vládna zostava znižovala trestné sadzby.

Na súdoch táto nová situácia vyvoláva chaos a polemiky. Sú sudcovia, ktorí s prerušovaním trestných stíhaní nesúhlasia a hovoria o porušení zákona.

Premiér Robert Fico a minister spravodlivosti Boris Susko sú obaja zo Smeru. Foto – TASR

Sudcovia nechápu, prečo kolegovia prihliadajú na niečo, čo ani sekundu nebolo účinné

Minister spravodlivosti Boris Susko zo Smeru sa k záležitosti od štvrtka nevyjadril.

Viacerí sudcovia, s ktorými Denník N hovoril, nechápu, ako môžu niektorí ich kolegovia prerušovať trestné stíhania obžalovaných, keď nižšie tresty ani na sekundu neboli účinné. Práve preto nemôžu podľa nich vyvolávať žiadne právne účinky, čiže ani prerušenie trestného stíhania. Ústavný súd totiž zasiahol ešte skôr, než boli nižšie tresty účinné, teda pred 15. marcom a pozastavil ich účinnosť.

Kým ústavní sudcovia v Košiciach takto rozhodli, hralo sa o čas: premiér Robert Fico a vtedajší predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas) naťahovali podpis novely, aby dosiahli účinnosť novely čo i len na sekundu a vyšachovali tak z hry ústavných sudcov, čo sa nepodarilo. Prezidentka Zuzana Čaputová apelovala na ústavných sudcov, aby konali, aj slovami, že im neprináleží „čakať v kúte“.

Okrem nižších trestov a rušenia špeciálnej prokuratúry novela skracuje premlčacie lehoty. Stačila sekunda jej účinnosti a znamenalo by to premlčanie mnohých skutkov. Týkalo by sa to aj ľudí blízkych vládnej koalícii, ako sú súčasný guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír, či podnikatelia Miroslav Výboh, Jozef Brhel a Norbert Bödör.

Čo získavajú obžalovaní prerušením trestného stíhania?

V prípade, že ústavní sudcovia vyhodnotia pozastavené nižšie tresty ako protiústavné, tak účinné nikdy nebudú.

Háčik je v tom, že keď sudcovia podozrivým zo závažných zločinov teraz prerušujú trestné stíhania, tak tí si môžu „užívať slobodu“ a ani nemusia chodiť na súdy. Ako dlho budú mať tento komfort, dnes nikto nevie povedať. Ústavný súd nemá lehotu, dokedy musí nižšie tresty posúdiť, môže to trvať mesiace, ale aj viac ako rok.

Sídlo Ústavného súdu v Košiciach. Foto – TASR

Štát teraz nemá záruku, či nebudú páchať trestnú činnosť napríklad dvaja už spomenutí obžalovaní z drogovej trestnej činnosti v prípade, že sa dostanú na slobodu. Ak Krajský súd v Trenčíne budúci týždeň zamietne sťažnosť prokurátora Michala Geralského z trenčianskej krajskej prokuratúry a povie, že prerušenie ich trestného stíhania Okresným súdom v Trenčíne bolo namieste, aj oni sa dostanú z vyšetrovacej väzby na slobodu.

V kauze Gemerský mlyn obžalovanému nevyhoveli

Na súdoch však neuspeli všetci obžalovaní, ktorí sa už teraz pokúšajú vyťažiť z Ficových nižších trestov a dosiahnuť prerušenie svojho trestného stíhania. Napríklad v známej kauze Gemerský mlyn, v ktorej išlo o tunelovanie štátneho majetku, to skúsil jeden z obžalovaných, no senát Krajského súdu v Bratislave nevyhovel.

„Novela Trestného zákona doposiaľ nenadobudla účinnosť, nakoľko jej účinnosť bola pozastavená uznesením Ústavného súdu, a preto nie je aplikovateľná, čiže použiteľná na žiadne trestné veci,“ vraví sudca Peter Šamko z Krajského súdu v Bratislave. Postup sudcov, ktorí prerušujú trestné stíhania, je podľa neho „zjavne v rozpore so zákonom“.

Práve Šamko sedel v senáte, ktorý takúto žiadosť o prerušenie trestného stíhania v kauze Gemerský mlyn začiatkom apríla zamietol.

Prípad sa týkal podozrení, že nominanti SNS vo Fonde národného majetku počas prvej Ficovej vlády pripravili štát o päť miliónov eur. Jozefa Vala pred pár dňami odsúdili na šesť rokov väzenia a Ľubomíra Neslušana oslobodili.

Petra Šamka vymenoval za sudcu prezident Ivan Gašparovič v marci 2008. Foto – TASR

Šamko hovorí, že sudcovia naprieč Slovenskom dostávajú žiadosti obžalovaných o prerušenie stíhania. Sú ich už desiatky. Väčšina sudcov má podľa neho názor, že im nie je možné vyhovieť.

Môžu to skúsiť aj prominenti?

Zatiaľ nie je známe, že by sa takto pokúsili profitovať z Ficových nižších trestov aj prominenti figurujúci v politicky citlivých kauzách. Špecializovaný trestný súd, ktorý má na stole väčšinu exponovaných káuz, v stredu reagoval, že takéto žiadosti zatiaľ neeviduje. Nič im však nebráni v tom, aby ich ešte len podali.

Niektorí obžalovaní a ich obhajcovia sú presvedčení, že im sudcovia majú trestné stíhanie prerušiť, lebo pozastavená novela prináša nižšie tresty. Keďže sú pre nich priaznivejšie, v prípade preukázania viny by sa ich týkali.

S nižšími trestami však môžu počítať len za predpokladu, že ich Ústavný súd odobrí, čiže nezistí, že narážajú na ústavu.

Kým sudca Šamko, ktorý je aj členom Súdnej rady, vraví, že takéto prerušovanie trestného stíhania nie je možné, lebo zatiaľ neboli účinné, sudca Ivo Hlucháň z Okresného súdu v Trenčíne odkázal, že dvom obžalovaným z drogovej trestnej činnosti vyhovieť musel.

Trestné stíhanie im podľa stanoviska súdu prerušil, lebo Ústavný súd pozastavil účinnosť nižších trestných sadzieb, ktoré sú rozhodujúce pre rozhodnutie v tejto trestnej veci.

„Súd dospel k záveru o nevyhnutnosti prerušenia trestného stíhania,“ odpovedal hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. V stanovisku spomína, že sa trestnosť činu a trest ukladá podľa zákona účinného v čase, keď bol čin spáchaný, no ak medzitým nadobudnú účinnosť miernejšie trestné sadzby pre obžalovaných, tak sa musí postupovať podľa nich. A ak Ústavný súd pozastaví ich účinnosť, tak treba počkať do jeho verdiktu a dovtedy prerušiť trestné stíhanie.

Väznica v Leopoldove. Foto – TASR

O podstate sporu

To je podstata sporu medzi sudcami – väčšina z nich podľa sudcu Šamka trvá na tom, že priaznivejšie tresty nikdy neboli účinné, tak sa má ďalej postupovať podľa platného Trestného zákona a novými – priaznivejšími sadzbami sa bude dať riadiť, až keď Ústavný súd povie, že sú v súlade s ústavou, a odvolá pozastavenie ich účinnosti.

Sudcovia, ktorí už teraz púšťajú stíhaných, hovoria opak – na pozastavené časti novely je potrebné prihliadať už teraz. Poukazujú pritom na zákon, podľa ktorého ak Ústavný súd pozastaví účinnosť právneho predpisu, ktorého použitie je rozhodujúce pre konanie alebo rozhodnutie vo veci samej, tak sa trestné stíhanie preruší.

Aké tresty im hrozia po novom

Dvom mužom obžalovaným za pokračujúci obzvlášť závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok a za ich držanie a obchodovanie s nimi 9. apríla prerušil trestné stíhanie sudca Okresného súdu v Trenčíne Ivo Hlucháň.

Podľa terajšieho zákona im hrozí trest 10 až 15 rokov.

Podľa novely Trestného zákona to má byť 7 až 15 rokov.

Sudca prerušil trestné stíhanie na základe žiadosti obžalovaných. Prokurátor Michal Geralský mal možnosť voči tomu podať sťažnosť, čo aj spravil. Či sa obžalovaní muži dostanú z väzby na slobodu, v najbližších dňoch posúdi Krajský súd v Trenčíne.

Žene, ktorú v decembri neprávoplatne odsúdil Okresný súd v Trenčíne za pokračovací obzvlášť závažný zločin podvodu okrem iného na desať rokov, vďaka novele Trestného zákona má šancu vyviaznuť s podmienkou.

Trestné stíhanie jej 3. apríla prerušil senát Krajského súdu v Trenčíne, ktorého predsedom bol sudca Michal Antala, jej členmi boli Juraj Valášek a Lucia Horvátová.

Senát jej prerušil trestné stíhanie bez toho, aby o to žena žiadala, čiže to spravil bez návrhu s odôvodnením, že Ústavný súd pozastavil účinnosť novely. Hneď ju prikázal pustiť z vyšetrovacej väzby, sťažnosť prokurátora nebola možná.

Zdroj: Stanovisko Krajského súdu v Trenčíne

Návod by mohol dať Najvyšší súd

Problém, že sudcovia momentálne postupujú rozdielne, by mohol vyriešiť Najvyšší súd, ktorý má možnosť vydať takzvané zjednocujúce stanovisko. V tom by dal návod, ako majú sudcovia v prípade žiadostí o prerušenie trestného stíhania postupovať.

Lenže Najvyšší súd takú požiadavku zatiaľ nemá na stole a je otázne, ako dlho by mu trvalo vydať takýto návod a či by s ním prišiel ešte predtým, ako Ústavný súd o nižších trestoch rozhodne.

Ministra spravodlivosti Borisa Suska zo Smeru sme sa pýtali na jeho postoj k tejto záležitosti, či by mali súdy súhlasiť so žiadosťami o prerušenie trestného stíhania. Stanovisko napriek opakovanej žiadosti o odpoveď od štvrtka neposkytol.

Keď  ústavní sudcovia rozhodnú – či už nižšie tresty odobria, alebo nie – súdy potom trestné stíhania obnovia. Platiť to bude aj pre mužov stíhaných za výrobu a predaj drog a pre ženu, ktorú zatiaľ neprávoplatne odsúdili za podvod. V jej prípade sa už ukázalo, že z nižších trestných sadzieb zatiaľ vyťažila aspoň to, že sa dostala z väzby na slobodu.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.