Language Switcher

Vyberte váš jazyk

dennikn.sk | ČTK

Ukrajina má zúfalý nedostatok sudcov a začína dlho odkladaný celoštátny nábor, aby obsadila viac ako dvetisíc voľných miest. Okrem toho pre možné pochybenia preverí podobný počet už úradujúcich sudcov. Deje sa to v čase, keď EÚ tlačí na Kyjiv pri reforme, keďže dôvera verejnosti v súdy je mizivá.

Z prieskumu, ktorý tento mesiac zverejnil kyjivský think-tank Razumkovovo centrum, vyplynulo, že len zhruba 18 percent Ukrajincov dôveruje súdom.

Reuters to označuje za dedičstvo súdneho systému, ktorý dlho podkopávala korupcia. Európska komisia vlani vo svojej správe konštatovala, že ukrajinské súdnictvo je stále považované za jednu z najmenej dôveryhodných a spoľahlivých inštitúcií. V čase, keď sa začala ruská invázia, bola Ukrajina na pokraji dokončenia zásadnej reformy.

Pokusy o reformu súdov po revolúcii na Majdane v roku 2014, ktorá zvrhla proruského prezidenta Viktora Janukovyča, boli úspešné len čiastočne a narazili na systémový odpor, tvrdia pozorovatelia. Dva orgány zodpovedné za prijímanie a kontrolu sudcov na niekoľko rokov fakticky zamrzli, čo viedlo k uvoľneniu približne 2600 miest. Zhruba tretina sudcov odišla do dôchodku alebo bola prepustená.

Na Ukrajine sa preto nahromadili nevyriešené súdne prípady a niektoré súdne siene sa podľa Reuters zmenili na skladisko spisov. Napríklad na oblastnom odvolacom súde v Sumách pôsobia namiesto 35 len štyria sudcovia, dvaja z nich majú právo ísť do dôchodku. Vojna vytvára ďalšiu záťaž, už teraz úrady vyšetrujú asi 100-tisíc ruských zločinov.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.