Language Switcher

Vyberte váš jazyk

Dôvodom odchodu sudkyne Eleny Berthotyovej zo súdnej rady sú aj zdravotné komplikácie. „Odchádzam s nádejou, že súdna rada bude dôstojnou a rešpektovanou autoritou pri plnení zverených právomocí,“ uviedla v stanovisku.

Berthotyová pôsobí na Najvyššom správnom súde a v súdnej rade bola od roku 2014, keď ju nominoval vtedajší prezident Andrej Kiska. V roku 2019 sa stala nominantkou prezidentky Zuzany Čaputovej. Funkčné obdobie by sa jej skončilo v júni 2024.

Celé stanovisko Eleny Berthotyovej pre Denník N:

Som presvedčená, že najmä v dobe poznačenej nízkou dôverou vo verejné inštitúcie, treba o inštitúcie „bojovať“, pretože nám pomáhajú zachovávať si mravnosť.

Po rokoch pôsobenia v súdnej rade súbežne s výkonom funkcie sudkyne s ohľadom na moje súčasné zdravotné komplikácie a tým spôsobené limity, som sa rozhodla vzdať funkcie členky súdnej rady.

Musím priznať, že s nadšením som pôsobila najmä ako členka a predsedníčka Stálej etickej komisie, v ktorej sme hľadali odpovede na etické dilemy sudcov. Teší ma, že sudcovia sa začali s dôverou obracať na Stálu etickú komisiu.

V uplynulých mesiacoch som dokončila práce na Etickom kódexe členiek a členov súdnej rady. Pevne verím, že v práci na Etickom kódex bude Stála etická komisia pokračovať aj po mojom odchode a že sa jej podarí predložiť takú podobu Etického kódexu, s ktorým sa členovia súdnej rady stotožnia.

Odchádzam s nádejou, že súdna rada bude dôstojnou a rešpektovanou autoritou pri plnení zverených právomoci.

Bolo mi cťou byť členkou Súdnej rady Slovenskej republiky.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.