Language Switcher

Vyberte váš jazyk

zastavmekorupciu.sk | Ľubomír Daňko

Nadácia Zastavme korupciu získala pripravovaný dokument, z ktorého vyplýva, ako sa zmení NAKA. Dokument potvrdzuje predpoklady, že organizačné zmeny budú zásadné. Ako už skôr Nadácia upozornila, očakávať sa dá odliv viac ako polovice zamestnancov. Napriek sľubovanému šetreniu majú v rámci polície vzniknúť popri NAKA ďalšie dva nové úrady. 

Podľa nového pripravovaného príkazu prezidenta PZ, ktorý má Nadácia k dispozícii, bude mať NAKA právomoc vyšetrovateľ len niekoľko málo trestných činov. A to tie, ktoré patria do pôsobnosti Európskej prokuratúry. 

Korupciu a ďalšiu závažnú trestnú činnosť bude môcť NAKA už len operatívne odhaľovať, ale nebude môcť pokračovať v jej vyšetrovaní. Svoje zistenia bude postupovať Krajským riaditeľstvám ak prezidenta PZ nerozhodne inak. To nielen otvára priestor na zametanie citlivých prípadov, ale môže výrazne spomaliť aj samotné vyšetrovanie.

Krajské riaditeľstvá budú okrem korupcie, vyšetrovať aj zločinecké, teroristické a organizované skupiny, extrémizmus, závažnú daňovú a ekonomickú trestnú činnosť a trestnú činnosť poškodzovania finančných záujmov EÚ, ktorá nepatrí pod právomoc Európskej prokuratúry. A to aj napriek tomu, že na krajoch s vyšetrovaním takejto trestnej činnosti v súčasnosti nemajú skúsenosti, nakoľko ju nikdy nevyšetrovali. Je teda možné predpokladať, že väčšina príslušníkov NAKA prejde pod krajské riaditeľstvá.

Environkriminalitu budú riešiť na okresoch

NCODK, (národná centrálna osobitných druhov kriminality) sa má úplne zrušiť. Ide o úrad, ktorý vyšetroval aj environkriminalitu. Tá má prejsť pod okresné riaditeľstvá. Je otázne, či je takýto krok v súlade s plánom obnovy, nakoľko sme z neho čerpali financie na vytvorenie environpolície, vrátane novo vytvorených miest, budov a materiálneho technického vybavenia.

Chceli šetriť, vytvoria dva nové úrady

Minister vnútra Eštok vysvetľoval organizačné zmeny v NAKA aj potrebou šetrenia finančných prostriedkov. Podľa interného príkazu však majú napriek tomu vzniknúť dva nové úrady. Jedným z nich má byť Národná protidrogová jednotka Prezídia Policajného zboru s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorá má vyšetrovať všetku drogovú trestnú činnosť (okrem prechovávania drog pre vlastnú potrebu). 

Ďalším novým úradom, ktorý vznikne, resp. sa len rozšíri bude Úrad kriminálnej polície prezídia Policajného zboru, ktorý bude po novom vyšetrovať legalizáciu výnosov z trestnej činnosti, ak takým činom bude spôsobená škoda prevyšujúca 1 milión eur. Do tejto sumy budú pranie špinavých peňazí vyšetrovať kraje. Rovnako pod tento úrad prejde aj počítačová kriminalita  (zo zrušeného NCODK) a teroristické skríningové centrum (pôvodne národná protiteroristická jednotka NAKA).

Ako to bude s prípadmi, ktoré sú v súčasnosti na NAKA vyšetrované dokument, ktorý Nadácia získala, nerieši. Tie, ktoré nebudú patriť do novej právomoci NAKA prejdú na krajské a okresné riaditeľstva, ak na ne nedá v jednotlivých prípadoch prezident výnimku. Ak budú pridelené novým vyšetrovateľom, môžeme počítať s prieťahmi, nakoľko tí si ich budú musieť nanovo naštudovať.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.