Language Switcher

Vyberte váš jazyk

Článok bol prevzatý z aktuality.sk
 
„Peniaze som spotreboval. Nič cenné som za to nekupoval, žiadne zlato, tehličky alebo nehnuteľnosti,“ priznal o 20-tisícovom úplatku Vladimír Sklenka.

Bývalý sudca Vladimír Sklenka sa dnes po prvý raz ako svedok postavil pred sudcu Špecializovaného trestného súdu. Vypovedal v kauze, kde obžalobe čelia bývalý krajský sudca Richard Molnár, konkurzný právnik Zoroslav Kollár a advokát Tomáš Kulák.

Sklenka bol prakticky dvorným sudcom Mariana Kočnera. Cez šifrovanú aplikáciu Threema si vymenili obrovské množstvo správ. Začiatkom roka 2020 začal Sklenka spolupracovať s políciou. Aj na základe jeho rozsiahlych výpovedí sa rozbehli akcie Búrka a Víchrica, zamerané na mafiu v justícii, pri ktorých zadržali a obvinili množstvo sudcov. Sklenka má ako spolupracujúca osoba dočasne odložené obvinenie.

Na súde dnes vystupoval sebavedomo. Právo odmietnuť vypovedať, aby si sám neprivodil trestné stíhanie, nevyužil. Pred súdom dnes z úst Sklenku zaznel aj príbeh prevzatia úplatku v knihe priamo v budove bratislavského Justičného paláca.

 

Ponuka z oboch strán

Spomínaný prípad sa týkal kauzy Vodári, kde Sklenka ako zákonný sudca zamietol žalobu spoločnosti Prvá produkčná proti Slovenskému vodohospodárskemu podniku. Firma chcela od štátneho podniku vymôcť vyše 14 miliónov eur.

Sklenka sa vtedy údajne rozhodoval, či za úplatok dá za pravdu žalobcovi alebo – rovnako za úplatok – rozhodne v prospech žalovaného. Ponuky mal dostať z oboch strán. Napokon uprednostnil ponuku, s ktorou mal prísť sudca Molnár, a otočil sa tak chrbtom záujmom tandemu Monika Jankovská – Marian Kočner.

Dnes Sklenka porozprával, ako sa stretol s Richardom Molnárom v jeho kancelárii v budove Justičného paláca. Tam mu mal sudca krajského súdu prezdradiť, že vie, aký spis má na stole. „Povedal mi, že vie, že na strane žalobcu to rieši a vybavuje Andrea Haitová so svojou sestrou Monikou Jankovskou. Vedel, že na tej strane sú tieto dve osoby a majú záujem, aby tento spor dopadol v prospech žalobcu. Molnár mal zasa opačný názor a chcel, aby som žalobu zamietol a vyhovel žalovanému,“ vypovedal Sklenka.

Napokon vtedajší sudca Okresného súdu Bratislava I rozhodol v prospech štátneho podniku. Marian Kočner, ktorý mal lobovať za protistranu, už bol v tom čase vo vyšetrovacej väzbe v kauze zmenky televízie Markíza.

Úplatok v knihe

Molnár mal Sklenkovi aj prezradiť, pre koho celú záležitosť rieši – že ho o to údajne požiadal Zoroslav Kollár. Sklenka mal údajne za vec sľúbený úplatok 20-tisíc eur. Súdu porozprával, ako s Richardom Molnárom preberali, kto napíše rozsudok.

„Povedal, že to zabezpečí, že to napíše magister Kulák a on mi rozsudok donesie na USB kľúči.“ Potom Molnár na chvíľu odišiel. Keď sa vrátil, vzal podľa Sklenku hrubú modrú knihu, ktorá sa zrejme týkala práva Európskej únie.

K odovzdaniu úplatku malo podľa stredajšej Sklenkovej výpovede dôjsť priamo v budove súdu. Znovu sa mali stretnúť vo vestibule Justičného paláca. Molnár sa rozprával s iným kolegom. „Podal mi igelitku, povedal, že tu máš tú knihu a ja som potom odišiel. Vtedy mi vlastne odovzdal tých 20-tisíc eur. Peniaze boli vložené v tej knihe.“ Keď sa Sklenka ocitol sám, knihu otvoril a zistil, že sú v nej peniaze. „Určite som ich spočítal a nechal som si ich,“ priznal. Čo za úplatok kúpil, si však nepamätá. „Peniaze som spotreboval. Nič cenné som za to nekupoval, žiadne zlato, tehličky alebo nehnuteľnosti.“

Rozsudok na USB kľúči

Prokurátor generálnej prokuratúry Ján Hrivnák sa Sklenku pýtal, od koho mal mať sudca Molnár spomínané peniaze. „Keď mi povedal, že ak rozhodnem v prospech žalovaného – Slovenského vodohospodárskeho podniku, tak je sľúbených 20-tisíc eur, a všetko riešil so Zoroslavom Kollárom. Takže od neho.“

Obaja muži podľa Sklenku spolu často komunikovali. „Viackrát mi ukázal aj SMS od neho, aby som si ju prečítal. Stále mi pán Molnár hovoril, že to je pre Zoroslava Kollára a on tie peniaze poskytne a poskytuje,“ vyhlásil svedok pred súdom.

Knihu napokon podľa svojich slov kolegovi vrátil v deň, keď dostal na USB kľúči vypracovaný rozsudok. Mal padnúť aj prísľub ďalších 20-tisíc eur, ak Sklenkovo rozhodnutie potvrdí aj krajský súd. Ako to napokon dopadlo, už však bývalý sudca nevie, v tom čase už mal prerušený výkon funkcie sudcu.

Na obede s Kollárom

Sklenka dnes vypovedal, že s Molnárom mali priateľský vzťah a advokáta Kuláka poznal len z pojednávacej miestnosti. Spomenul si však na spoločný obed v bratislavskej reštaurácii v trojici s Molnárom a Kollárom. Na tomto stretnutí mali riešiť pohľadávku spoločnosti Slovakia Ring proti Doprastavu.

„Išli sme tam s doktorom Molnárom, on šoféroval. Rozprávali sme sa o tejto veci. Ja som povedal svoj právny názor – že v jednej veci to asi nepôjde, v tej druhej áno. Zoroslav Kollár to zobral na vedomie. Povedal, že s tým nemá problém, ale že tú druhú vec chce určite, aby bola potvrdená, aby som rozhodol v prospech Slovakia ringu,“ vypovedal dnes Sklenka.

Trojica obžalovaných všetky podozrenia odmieta. Pred súdom svorne vyhlásili, že sú nevinní. Ich advokáti argumentujú, že obvinenia sú postavené len na výpovedi spolupracujúcej osoby – teda Sklenku, ktorý navyše podľa nich menil výpovede. Obžalobu považujú za nedôvodnú. Všetci traja obžalovaní vyhlásili, že budú vypovedať až po výsluchu Sklenku.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.