Language Switcher

Vyberte váš jazyk

postoj.sk | Miro Pastorek

„Je smutné a nešťastné, že tieto úmrtia takto zneužívate,“ povedala Kolíková na adresu toho, ako koalícia narába s prípadmi smrti Ľubomíra Krivočenka a Milana Lučanského.

Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková upozornila, že aj dnes na ňu na čerpacej stanici niekto kričal, že je vrahyňa. „Hovoril presne to, čo váš premiér,“ povedala poslankyňa za SaS.

„Robíte všetko pre to, aby sa mi stalo niečo kruté,“ dodala. „Robíte to nonstop, označujete ma, že mám krvavé ruky, že som vrahyňa.“

Koalícia dlhodobo kritizuje Máriu Kolíkovú za údajné zlyhania na poste ministerky. Robert Fico ju vo včerajšom videu obvinil, že „nechala bez mihnutia oka vo väzbe zomrieť nevinného advokáta Krivočenka“. Povedal, že exministerka klame a „nemá kožu na tvári“.

Advokát Ľubomír Krivočenko zomrel na covid vo väzbe v roku 2021. Vláda minulý týždeň odsúhlasila jeho rodine odškodné vo výške 90-tisíc eur.

Zneužívate úmrtia, hovorí Kolíková

Kolíková sa počas dnešnej rozpravy parlamentu hájila s tým, že o väzbe rozhoduje súd a minister do jeho rozhodnutí nemôže nijako zasiahnuť. Za smrť advokáta Krivočenka môže podľa nej skôr to, že Smer nechal zdravotníctvo v katastrofálnom stave.

Počas svojho vystúpenia v parlamente povedala poslancovi za SNS Adamovi Lučanskému, že je jej veľmi ľúto, čo sa stalo jeho otcovi Milanovi. Bývalý policajný prezident spáchal v roku 2020 samovraždu vo väzobnej cele. „Fuj,“ ozývalo sa počas Kolíkovej slov z koaličných poslaneckých lavíc.

„Je smutné a nešťastné, že tieto úmrtia takto zneužívate,“ povedala Kolíková na adresu koalície. „Minister spravodlivosti nemá žiadne páky, ako tomu zabrániť,“ dodala.

Odklon pozornosti

Alojz Hlina (SaS) upozornil na to, že koalícia chce pomocou témy úmrtí Ľubomíra Krivočenka a Milana Lučanského odkloniť pozornosť od novelizácie novely Trestného zákona. Počas rozpravy ju otvoril poslanec za Smer Richard Glück.

„Máte dobrý scenár. Pán Glück si počkal na posledné vystúpenie v rozprave a teraz očakávate, čo bude večer v správach,“ povedal. „Som zvedavý, ako to tie znormalizované televízie pojmú.“

Upozornil, že témy úmrtí nesúvisia s rokovaním o oprave novely Trestného zákona, bojí sa však, že to bude fungovať. „Robíte to zručne, ale krajine to naozaj nepomôže,“ dodal.

„Glück bol použitý na to, aby prekryli, čo sa tu deje – že vláda spravila v novele mnoho chýb a niektoré mohli zapríčiniť, že Slovensko mohlo prísť o eurofondy,“ upozornil poslanec za PS Branislav Vančo.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.