Language Switcher

Vyberte váš jazyk

V slovenskej verejnosti rezonuje téma v súvislosti s rozhodnutím ministra spravodlivosti Slovenskej republiky Borisa Suska, ktorým prerušil výkon trestu odňatia slobody právoplatne odsúdenému bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi. Svoje rozhodnutie minister spravodlivosti v médiách odôvodnil tým, že právoplatný odsudzujúci rozsudok Dušana Kovačika je arbitrárnym rozhodnutím, ktoré vychádza z nesprávne zisteného skutkového stavu a aj odsúdený Dušan Kováčik má právo na spravodlivý súdny proces.  ZOJ považuje za neprípustné a mimoriadne škodlivé pre riadne fungovanie právneho štátu, ak najvyšší predstavitelia výkonnej moci verejným spochybňovaním právoplatných súdnych rozhodnutí sami znižujú dôveru verejnosti voči súdnej moci, jej nezávislosti a schopnosti zákonne a spravodlivo rozhodovať. Takéto závery vo vzťahu k  súdnemu rozhodnutiu môže vysloviť len príslušný súd rozhodujúci o opravných prostriedkoch, na základe riadneho dokazovania.

 

Sudcovia sa nesmú stať terčom útokov obžalovaných  ani predstaviteľov výkonnej  moci, ktorá  ich zastrašuje disciplinárnymi návrhmi s návrhom najprísnejšieho trestu - odvolania z funkcie sudcu.  Je neprípustné, aby podanie disciplinárnych návrhov ohlasoval predseda vlády a minister spravodlivosti verejne na tlačových konferenciách, a za nimi ako ich poradcovia stáli obžalovaní, o ktorých títo sudcovia rozhodovali či rozhodujú. ZOJ považuje takéto útoky na sudcov za hrozby nielen voči sudcom, ktorých sa týkajú, ale voči všetkým sudcom. Výkonnú moc žiadame nech upustí od takého konania, a súdnu radu a sudcovské rady žiadame, aby sa postavili na obranu takto atakovaných sudcov.

 

V Galante 6. septembra 2024

 

                 JUDr. Katarína Javorčíková

JUDr. Filip Demo

hovorcovia ZOJ

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.