Language Switcher

Vyberte váš jazyk

komentare.sme.sk | Nataša Holinová | 31. jan 2023 

Kauzy Búrka, Víchrica a ďalších názvov meteorologického pôvodu boli pri svojom vypuknutí ako tresknutie kladivom po hlave.

Pohľad na množstvo sudcov, ktorých odvádzajú policajti v putách, poskytol taký obrázok slovenskej justície ako málokedy.

Nazretie do Kočnerovej Threemy, za ktoré vďačíme inak temnej postave Petra Tótha, ešte doplnil mozaiku spôsobom, že neostali rozumné pochybnosti o tom, kto justícii čiastočne šéfoval.

Osoby, ktoré písali rozsudky podľa priania Mariana Kočnera, prispeli zásadným spôsobom k miere nedôvery voči tretej časti štátnej moci – súdnej. (Aj dnes sa možno potknúť o sudcov, ktorí tvrdia, že za nedôveru k slovenskému súdnictvu môžu médiá. Možno sa na tom smiať a možno si to aj nevšímať.)

Tieto procesy sa však musia aj právoplatne ukončiť.

Ak aj krvilačnému davu stačilo skandovať pri odvádzaní sudcov, pričom ani nie všetci putovali do vyšetrovacej väzby, je to len preto, lebo mu nie celkom dochádza, že nie je „do basy“ ako „do basy“. Nad Tatrou sa nám síce stále blýska, ale Búrku nástojčivo treba ukončiť.

Nie je to jednoduchá situácia, pretože platí, že vina sa musí dokonale preukázať, a teda pochybnosti slúžia v prospech obvineného. A je to celkom správny princíp.

Rovnako však platí, že sudca musí nielen byť dôveryhodným, ale sa takým aj javiť.

Ak teraz súdu nebudú stačiť dôkazy proti Andrei Haitovej, sestre Moniky Jankovskej, čo sa už raz stalo (keď čelila disciplinárnemu konaniu), má občan dôverovať jej sudcovskej integrite, nezávislosti atď.?

Inak povedané, ak budete musieť ísť so svojím problémom pred súd, budete dôverovať jej rozhodnutiu?

Haitová bola „veľmi prekvapená“ právnym názorom Ústavného súdu, ktorý sa ostro vyjadril k jej konaniu vo veci falošnej Kočnerovej zmenky. A teraz si skúsme predstaviť haváriu, že Haitovej síce talár v disciplinárnych konaniach nevzali, a teraz by ju uznali vinnou. Môže sa to pokojne stať.

Jankovskú už Fico evidentne odpísal, lebo už nejaký čas sa nehlási k jej podpore. Pri ostatných treba ešte počkať, čo povedia súdy, lebo Jarmila Urbancová, Otília Doláková a David Lindtner idú verziu o svojej nevine. (Tam je len zvláštne, že advokátskej komore neprekáža, koho má vo svojich radoch – bývalý sudca Lindtner robí dnes smeráckeho advokáta, hoci je obžalovaný.)

No musí sa to uzavrieť spôsobom, ktorému verejnosť uverí.

Preto je aj šialené, koľko času prešlo od úvodného obrázka sudcov v putách po podanie obžalôb, aj sa azda dá veriť, že práca na Búrke bola dôkladná.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.