Language Switcher

Vyberte váš jazyk

dennikn.sk | Veronika Prušová

Pôvodného predsedu Okresného súdu Bratislava III Romana Fitta odvolala Mária Kolíková ešte vlani v júni. Minister Viliam Karas potom oznámil, že chce odvolanie zrušiť a dlho neurčil termín výberového konania. Teraz to už neplatí.

O tom, že bezpečnostné zložky zatiahli do takzvanej vojny v polícii aj Okresný súd Bratislava III, nie sú už dva roky žiadne pochybnosti. Najskôr sa spomínal v súvislosti s väzbou pre obvinených vyšetrovateľov NAKA, no a vlani sa zase stal súd centrom pozornosti, keď ho koncom apríla navštívili príslušníci NAKA.

Z Národnej kriminálnej agentúry si prišli po spis bývalého námestníka riaditeľa tajnej služby Borisa Beňu a niekdajšieho riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Policajtov zaujímala najmä utajovaná príloha tohto prípadu, ktorú chceli získať pre vyšetrovanie korupčnej kauzy bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského.

Práve proti nemu svedčia aj Beňa s Makóom, za čo ich bratislavský vyšetrovateľ pod dozorom krajskej prokuratúry obvinil z krivej výpovede a žiadal pre oboch väzbu. A to bol dôvod, prečo sa spis ocitol na súde Bratislava III.

Ako to bolo s akciou NAKA

NAKA sa napokon k spisu nedostala. A tak prípad žil ďalej, hoci Beňa s Makóom vo väzbe neskončili a ich obvinenie napokon aj zrušili.

Okolnosti „návštevy“ z NAKA prešetrovala polícia, policajná inšpekcia a nakoniec aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Prešetrovanie pritom inicioval vtedajší predseda súdu Roman Fitt, ktorý poukazoval na neprípustný zásah do nezávislosti súdnej moci.

Nič také sa zatiaľ nepotvrdilo a preverovanie trestnoprávnej zodpovednosti či už sudcov, ktorí spis nevydali, alebo aj policajtov, ktorí oň žiadali, išlo do stratena. Po pár mesiacoch sa tak zdalo, že jediný, kto vyvodil v tejto súvislosti nejaké dôsledky, bola vtedajšia ministerka spravodlivosti Kolíková – predsedu súdu Fitta v júni odvolala pre manažérske zlyhanie.

Pred pár dňami sa zdalo, že už ani toto odvolanie neplatí. Zasiahol totiž nový minister spravodlivosti Viliam Karas.

Karas písal súdu: Odvolanie zruším

Denník N zistil, že minister spravodlivosti Viliam Karas, ktorý vystriedal Kolíkovú vo funkcii vlani v septembri, chcel rozhodnutie o odvolaní predsedu súdu zrušiť. Fitt sa totiž krátko po svojom odvolaní bránil voči rozhodnutiu Kolíkovej žalobou.

„Je to scestné rozhodnutie,“ reagoval predseda súdu na otázku, prečo podal žalobu. Odôvodnenie ministerky podľa neho nie je podľa zákona. „Z takého dôvodu som nemal byť čo odvolaný,“ povedal sudca Fitt.

Kolíková mu totiž vytkla, že keď prišli policajti z NAKA na súd, nepredstavil sa im ako predseda súdu. Prizeral sa konfrontácii medzi zákonnou sudkyňou Ivetou Halvoňovou a príslušníkmi polície a nijako nezasiahol. Vytkla mu aj to, že keď potom NAKA opätovne prišla na súd už s príkazom na prehliadku, predseda súdu tam neprišiel a nedohliadol na to, aby spis ostal na súde, kým sa nevyrieši spor o tom, či naň má NAKA nárok.

„Odvolanie predsedu súdu nijako nesúvisí s právnou otázkou, či mal alebo nemal byť vydaný spis alebo jeho utajovaná príloha zo súdu. Pre moje rozhodnutie to nehralo žiadnu úlohu. Predsedu súdu odvolávam, pretože som presvedčená, že pochybil ako manažér súdu,“ vysvetlila už vlani Kolíková svoje rozhodnutie. Fitt si podľa nej nesplnil riadne svoje povinnosti predsedu súdu.

Mária Kolíková a jej nástupca na poste ministra spravodlivosti Viliam Karas. Foto – TASR

O Fittovej žalobe by mal rozhodnúť Krajský súd v Bratislave. Chceli sme vedieť, čo sa za vyše pol roka na súde udialo.

Z odpovede senátu predsedu Vlastimila Pavlikovského a sudkýň Marty Barkovej a Miriam Plavčákovej vyplýva, že ešte koncom novembra Karas napísal na súd, že „z vlastnej iniciatívy prehodnotil zákonnosť napadnutého rozhodnutia“. Správnemu súdu navrhol, aby súhlasil, že minister vydá nové rozhodnutie, ktorým bude napadnuté rozhodnutie zrušené. Tak chcel uspokojiť nároky Fitta.

Senát teda dal Karasovi čas, aby Kolíkovej rozhodnutie upravil. „Žalovaný uviedol, že nové rozhodnutie v predmetnej veci vydá v súdom stanovenej lehote,“ informuje senát. Lehota sa pritom Karasovi končí na budúci týždeň.

Už si to rozmyslel

Rozhodnutie zrušiť odvolanie Fitta považovala exministerka Kolíková za nesprávne. Chcela, aby o žalobe rozhodol súd a tak odpovedal, či predseda súdu konal správne. Pripomenula, že jeho postup vážne namietali orgány činné v trestnom konaní vrátane špeciálneho prokurátora. Čiastočná kritika sa ozvala aj zo súdnej rady, kde však má sudca aj svojich stúpencov.

„Bolo by namieste, aby sa k postupu predsedu súdu vyjadril súd aj vrátane Najvyššieho správneho súdu, ak by to bolo potrebné,“ reagovala Kolíková s tým, že súd by mal zodpovedať všetky otvorené otázky. „Navyše dôvody žaloby odvolaného predsedu súdu sa míňali dôvodom, pre ktoré bol odvolaný,“ dodala Kolíková.

Z najnovšej odpovede ministra Karasa vyplýva, že súdy možno nakoniec budú predsa len o Fittovej žalobe rozhodovať. V utorok sa totiž s odvolaným predsedom stretol. Po stretnutí informoval, že „nepristúpi k prehodnoteniu rozhodnutia o odvolaní predsedu súdu“.

Fitt totiž ministrovi vysvetlil, že sa už nechce stať opäť predsedom súdu. „Pripravuje sa súdna mapa. Ja som trestný sudca, súd bude obchodný,“ vysvetlil Fitt svoj postoj pre Denník N.

Podľa reformy súdov známej ako súdna mapa sa z Okresného súdu Bratislava III v časti Nové Mesto na Námestí Biely kríž má od júna stať mestský obchodný súd. Mestský trestný súd vznikne zo súčasného súdu Bratislava I, ktorý sídli v Justičnom paláci. Tam si Fitt predstavuje svoju budúcnosť.

„Minister vyjadril presvedčenie, že sudca Fitt bude nápomocný svojimi skúsenosťami pri rozbehnutí fungovania nového mestského súdu, ktorý sa bude špecializovať na trestnoprávnu agendu,“ reagoval Karas na rozhodnutie sudcu ísť na iný súd.

Prečo teda Fitt podal žalobu, keď už nechce byť predsedom? Vysvetľuje, že preto, lebo s ministerkou nesúhlasil. Pýtali sme sa ho, či bude žiadať odškodnenie. „Nevylučujem to,“ reagoval Fitt s tým, že zatiaľ je to predčasné.

Bývalá ministerka Kolíková na Karasovu zmenu názoru reaguje, že nerozumie postupu ministra. „Minister nemôže konať spôsobom, že všetkým chce dať za pravdu. Musí mať jasné vyjadrenia k problémom, preto je minister a nie mediátor, ani sudca, ani akademik. Jednoducho minister, politik,“ hovorí Kolíková.

Konečne bude výberové konanie

Z Fittovho postoja je tak zrejmé, že Okresný súd Bratislava III už dávno mohol mať riadneho predsedu. Od júna minulého roka ho totiž vedie podpredsedníčka Tatiana Zapletajová. Súdu pritom chýba šéf v dôležitom období, keď sa pripravujú všetci na reformu súdnej mapy.

Jedno z prvých rozhodnutí Karasa po nástupe do funkcie ministra pritom bolo, že vyhlásil výberové konanie na Fittovo miesto. Urobil to vlani začiatkom októbra, pričom uchádzači mali čas prihlásiť sa do konca mesiaca. Okrem podpredsedníčky Zapletajovej túto možnosť využila aj bratislavská sudkyňa Zuzana Moťovská Dobošová.

Od konca októbra výberové konanie stálo. Minister totiž neurčil jeho termín. Ani jedna z kandidátok tak doposiaľ nedostala šancu predstúpiť pred výberovú komisiu.

Aj to sa po stretnutí Karasa so sudcom Fittom mení. Minister prisľúbil, že termín už určí.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.