Language Switcher

Vyberte váš jazyk

dennikn.sk| Vladimír Šnídl

Martina Macka pred siedmimi rokmi označili za „fekálneho fantóma“. Teraz súd konštatoval, že proti nemu nie sú žiadne relevantné dôkazy.

Martin Macko si po viac než siedmich rokov vypočul, že je nevinný v kauze takzvaných fekálnych útokov. Krajský súd v Bratislave ho oslobodil spod obžaloby z výtržníctva.

„Nebolo dokázané, že ste páchateľom, ste právoplatne oslobodený,“ povedala Mackovi sudkyňa Zuzana Molnárová.

Tým bol dokonaný zvrat, ktorý v lete minulého roka začal Najvyšší súd.

Macka totiž pôvodne odsúdili k štrnásťmesačnej podmienke a sexuologickej liečbe. Na jeho stranu sa však neskôr postavila bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (dnes SaS), ktorá podala dovolanie v jeho prospech.

Tomuto dovolaniu Najvyšší súd vyhovel. Senát pod vedením sudcu Martina Bargela vlani zrušil rozsudok Krajského súdu, ktorým bol potvrdený jeho trest.

[ Odporúčanie editorov Minúty po minúte: Aktivujte si zasielanie Ranných 5 minút každé ráno o 7:00 na e-mail. Odber si aktivujte jedným kliknutím. ]

„Bol porušený zákon v neprospech obvineného Martina Macka,“ vysvetľoval predseda senátu Bargel.

Macko: Meno si nikdy úplne neočistím

Krajský súd tak vo štvrtok rozhodoval o prípade znova, tentokrát v inom zložení senátu. Sudkyňa Molnárová konštatovala, že jej senát je viazaný „právnym názorom Najvyššieho súdu“, a Macka oslobodila.

Macko rozhodnutie privítal, hoci zdôraznil, že prípad mu narobil nenapraviteľné škody.

„Nikdy neočistím svoje meno na sto percent, vždy sa nájdu ľudia, ktorí budú o mojej vine polemizovať,“ povedal po rozsudku.

Prečítajte si

Zvrat v kauze Martina Macka. Najvyšší súd skritizoval sudcov, ktorí ho označili za vinníka fekálnych útokov

Problémy v osobnom živote

Macko v dôsledku tohto prípadu prišiel o prácu, tri roky bol nezamestnaný. Na príkaz súdu musel navštevovať psychiatričku, hoci znalec pred súdom vypovedal, že je to „zdravý mládenec“.

Dodnes má podľa svojich slov ťažkosti v osobnom živote. Keď sa napríklad zoznámi s nejakou ženou, tak si nemôže byť istý, či nepočula o jeho prípade.

„Neviem sa uvoľniť, ťažšie sa mi nadväzujú vzťahy,“ hovorí.

Spolu so svojím advokátom plánuje teraz hľadať spôsoby, ako sa domôcť odškodnenia – či už od štátu, prípadne aj od niektorých médií, ktoré ho v minulosti označili za „fekálneho fantóma“.

„Do dnešného dňa som bol právoplatne odsúdený, takže som nemohol v tejto oblasti nič robiť,“ dodal vo štvrtok.

Ako rozhodovali súdy

  • február 2017: Okresný súd Bratislava IV Martina Macka oslobodil spod obžaloby;
  • august 2017: Krajský súd v Bratislave prvostupňový rozsudok zrušil;
  • november 2017: okresný súd obžalovaného na základe rozhodnutia krajského súdu odsúdil;
  • jún 2018: krajský súd rozhodnutie okresného súdu potvrdil;
  • november 2020: ministerka spravodlivosti Mária Kolíková podala dovolanie na Najvyšší súd;
  • júl 2022: Najvyšší súd rozhodol o dovolaní; zrušil potrvdzujúci rozsudok krajského súdu;
  • február 2023: Krajský súd v Bratislave Macka definitívne oslobodil.

Kauza poškodila aj Pavla Macka

Prípad sa priamo sa zásadne dotkol aj Mackovho otca, bývalého zástupcu náčelníka generálneho štábu Pavla Macka – médiá od začiatku pripomínali, že obvinený je synom známeho generála.

Macko starší, ktorý je aktívny aj vo verejnom živote, hovorí, že jeho kritici ho bežne nálepkujú práve cez „fekálnu kauzu“ svojho syna.

„Na Facebooku musím bežne mazať nepravdivé komentáre,“ ktoré sa nesú v tomto duchu.

Ešte stále je stíhaný

Prípad však úplne neskončil. Vyšetrovatelia totiž v minulosti vyčlenili jeden útok, ktorý bol smerovaný na bulharskú občianku Ninu K., na separátne konanie. V tomto prípade je Macko naďalej obvinený.

Okresný prokurátor Matej Greško nedávno Mackovi oznámil, že v druhej polovici februára plánuje prostredníctvom bulharského vyšetrovateľa uskutočniť jej výsluh.

Podľa Pavla Macka je za tým snaha prokurátora za každú cenu pokračovať v stíhaní jeho syna a to napriek aktuálnym oslobodzujúcim rozsudkom.

„Táto poškodená pritom vo svojom oznámení uviedla, že páchateľovi nevidela do tváre a popísala oblečenie, ktoré sa nezhodovalo s oblečením Martina Macka. A teraz po takmer ôsmich rokoch sa prokurátor Greško snaží vykonať nezákonnú rekogníciu a vyrobiť proti Mackovi nezákonné falošné dôkazy,“ povedal Macko starší.

Pochybnosti v prípade Martina Macka

  • Martina Macka zadržali a obvinili 23. novembra 2015, no útoky na ženy pokračovali;
  • pred vyšetrovateľom sa priznal, no keď mal opísať, ako na ženy útočil, nezhodovalo sa to s tým, čo vypovedali poškodené;
  • okresný súd pôvodne označil za nelogické, že ak skutky spáchal, nevedel ich opísať, a vyvodil z toho záver, že pri nich nebol;
  • znalci v prípade Martina Macka nepotvrdili, že by trpel sexuálnou deviáciou, pričom skonštatovali, že nie je možné, aby sa skutkov dopustil zdravý človek bez sexuálnej úchylky; u druhého páchateľa odsúdeného za fekálne útoky bola sexuálna úchylka potvrdená;
  • pri domovej prehliadke nenašla polícia ani jeden kus oblečenia, ktorý by sa zhodoval s oblečením, aké mal mať na sebe páchateľ v čase skutkov;
  • súd orgánom činným v trestnom konaní vytkol, že vôbec alebo nedbalo zaistili stopy moču a stolice zo šiat poškodených;
  • polícia tak podľa súdu svojou nečinnosťou nevykonala a znehodnotila jediný priamy dôkazz miesta činu; dokonca neskúmali ani pôvod exkrementov na oblečení Martina Macka, ktoré mal na sebe v čase zadržania;
  • identikit páchateľa sa viac podobal na fitnestrénera Dušana Seligu, ktorého zadržali na jar 2016 a ktorý sa k fekálnym útokom priznal; odsúdený bol za 12 útokov, Martina Macka odsúdili za 5 útokov;
  • pri dvoch z piatich skutkov mal Martin Macko alibi– v čase ich spáchania bol na rodinnej oslave alebo v práci, čo dokazoval aj elektronický systém evidencie príchodov a odchodov; svedkovia z Mackovej práce potvrdili, že systém sa nedal obísť, no prokurátor to aj tak spochybnil;
  • dôkazom proti Martinovi Mackovi bola rekognícia, ktorá sa však ukazuje ako diskutabilná. Martina Macka totiž pred ňou upravili podľa identikitu, čo však nezodpovedalo jeho výzoru v čase páchania skutkov;
  • jedna z poškodených, ktorá ho spoznala pri rekognícii, s ním chodila do školy, čím bola rekognícia nepoužiteľná, hoci krajský súd mal napokon iný názor;
  • pri jednom zo skutkov bola obeťou útoku kolegyňa Martina Macka, ktorá ho najskôr nespoznala; okrem toho okresnému súdu sa zdalo nelogické, aby útočil na vlastnú kolegyňu, a tak riskoval prezradenie.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.