Language Switcher

Vyberte váš jazyk

www.nssud.sk | 

Uviedla to počas prednášky v súdnej sieni Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Dodala, že poslaním sudcu je rozhodovať, čo znamená vyberať si medzi viacerými možnými  riešeniami. Predsedníčka senátu Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky vystúpila so svojou prednáškou v rámci podujatia Job Fair 2023 – Law.

Sudkyňa JUDr. Elena Berthotyová PhD. študentom priblížila svoj sudcovský príbeh,  okolnosti vzniku Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky, ale aj  prípady utečencov z pohľadu judikatúry tunajšieho súdu. „Jeden z najslávnejších utečencov Albert Einstein okrem teórie relativity zanechal ľudstvu dôležitý odkaz, a to v jednom zo svojich posledných rozhovorov pre New York Times, keď povedal:  ,Vzdelať človeka v nejakom špeciálnom odbore nestačí. Tým sa z neho stáva čosi ako použiteľný stroj, nie však plnohodnotná osobnosť. Záleží na tom, aby si osvojil zmysel pre to, čo je hodné toho alebo onoho úsilia. Musí sa mu dostať živého citu pre to, čo je krásne a mravne dobré‘,“ povedala počas prednášky.
Sudkyňa parafrázujúc slová sudcu Rosaria Livatina (zavraždený mafiou v roku 1990, neskôr bol  blahorečený ako mučeník) študentom priblížila, že povolanie sudcu je jedno z najvznešenejších a najťažších povolaní, pretože jeho poslaním je rozhodovať, čo znamená vyberať si medzi viacerými možnými  riešeniami. „Tento výber je jedna z najťažších výziev, ku ktorej je človek povolaný. Musí hľadať rovnováhu medzi zákonnosťou a spravodlivosťou. Keď sa mu to podarí, dokonca aj presvedčiť toho, kto spor prehral, že to bolo jediné do úvahy prichádzajúce a spravodlivé rozhodnutie, dostane sa mu toho najväčšieho uznania, a tým je dôveryhodnosť. O ňu sa musia sudcovia uchádzať každým rozhodnutím aj vystúpením na verejnosti. Každý sudca je tvárou spravodlivosti,“ zakončila svoj príspevok predsedníčka senátu Elena Berthotyová.

V závere prednášky popriala študentom, nech už pôjdu akoukoľvek profesijnou cestou právnika, aby nemuseli nikdy odpovedať na otázku: „Na čo vám bolo Rímske právo, keď nectíte rímske cnosti?“
 
Zverejnené dňa: 4. apríl 2023

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.