Language Switcher

Vyberte váš jazyk

dennikn.sk | VERONIKA PRUŠOVÁ

Na sudkyňu, ktorá rozhodovala aj o Haščákovi či Kováčikovi, vytiahli problém s obžalovaným členom mafiánskej skupiny. Nahrávka a článok naznačujú, že nedala obžalovanému prestávku na inzulín, podklady z pojednávania to ukazujú inak.

Na sudkyňu Špecializovaného trestného súdu Pamelu Záleskú sa po dvoch mesiacoch znovu zamerali niektoré členky súdnej rady. V marci si ju súdna rada predvolala pre jej rozhodnutie o väzbe pre bývalého spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka. Tentoraz má vysvetľovať sťažnosť obžalovaného člena mafiánskej skupiny, na ktorú upozornil článok Plus 7 dní z portfólia Penty.

Časopis v pondelok napísal, že sudkyňa Pamela Záleská neumožnila obžalovanému Lehelovi Horváthovi, prezývanému aj „hrobár“ mafiánskeho gangu sátorovcov, prestávku na pichnutie inzulínu.

Jeho deti podali na sudkyňu aj trestné oznámenie. Tvrdia, že ich otec v deň pojednávania skolaboval.

Záleská nie je terčom len pre časť súdnej rady. Často na ňu útočí aj predseda Smeru Robert Fico. Táto sudkyňa totiž rozhodla o treste pre bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorého sa expremiér verejne zastával a osobne ho chodil podporovať aj na pojednávania.

Zápisnica z pojednávania a aj ďalšie podklady vykresľujú príbeh úplne inak, ako vyzerala jeho prvá verzia.

Inzulín, dve prestávky a čo sa dialo o jedenástej

Záleská je predsedníčkou senátu, ktorý Horvátha odsúdil už v novembri 2021 za päť vrážd na doživotie. Najvyšší súd rozsudok zrušil a prípad vrátil na Špecializovaný trestný súd, a tak Záleskej senát musí rozhodovať znovu.

Incident s inzulínom sa udial počas aprílového pojednávania.

Článok v Plus 7 dní vyšiel v pondelok a postupne sa rozšíril po dezinformačnej scéne.

Členka súdnej rady Marcela Kosová sa pri rozhorčení nad konaním sudkyne Záleskej odvolala aj na nahrávku z pojednávania z článku Plusky. Na dvojminútovom zvuku sú niektoré pasáže z pojednávania zrýchlené. Je však na ňom počuť, ako Horváth žiada o prestávku.

„Ja si musím pichať inzulín, ja som diabetik, už nevydržím,“ hovorí obžalovaný. Záznam nezachytil reakciu Záleskej, ktorá pojednávala ďalej. Po čase Horváth opäť hovoril, že chce prestávku kvôli inzulínu a že potom musí jesť.

Sudkyňa mu povedala, že ešte dočítajú výpoveď svedka, preložia ju do maďarčiny a potom bude obedňajšia prestávka. Horváth oponoval, že je diabetik, a tvrdil, že sa nevie koncentrovať na pojednávane, lebo vo väznici si pichá inzulín o jedenástej.

„Nie sme vo väznici. Sme na hlavnom pojednávaní. Začínali sme o deviatej, vykonávame dokazovanie s patričnou prestávkou,“ odpovedala Záleská.

V článku sa spomína, že o prestávku žiadal Horváth o jedenástej, teda v čase, keď bol zvyknutý si podľa vlastných slov pichať inzulín vo väznici.

Lenže to nesedí so zápisnicou z pojednávania. Záleská ňou argumentuje vo vyjadrení pre predsedu súdu, ktoré má Denník N k dispozícii. Podľa tejto zápisnice dostal obžalovaný až dve prestávky.

Obžalovaný Horváth podľa tohto vyjadrenia ešte o jedenástej nežiadal o prestávku a ani netvrdil, že si musí pichnúť inzulín. Keď však požiadal o prestávku, dostal ju o 11.30 do 11:51. Obžalovaný mal teda 21 minút na to, aby si pichol inzulín.

Potom však po zhruba dvadsiatich minútach začal tvrdiť, že si potrebuje pichnúť inzulín. Bolo 12:11 a o 12:20 urobila predsedníčka senátu obednú prestávku. Práve z tohto časového úseku je zrejme medializovaná nahrávka.

Podľa tohto časového sledu zo súdu teda nesedí, že by sudkyňa odmietla vyhlásiť obžalovanému prestávku – a dala mu ju pred jeho sťažnosťami a aj po nich.

Pred vyhlásením tejto prestávky nejavil obžalovaný podľa sudkyne Záleskej žiadne známky kolabovania ani zhoršeného zdravotného stavu. Jej slová potvrdili písomne vo svojom vyjadrení pre predsedu súdu aj ďalší členovia senátu – sudcovia Ján Buvala a Milan Cisarik.

Zároveň potvrdili, že Horváth doposiaľ ani na jednom z piatich tohtoročných pojednávaní nežiadal o jedenástej prestávku, aby si mohol pichnúť inzulín.

Nadácia Zastavme korupciu: Útoky na sudcov pokračujú

Sled udalostí opisuje aj Nadácia Zastavme korupciu v texte s podtitulom Útoky na sudcov korupčných káuz pokračujú.

Patrik Kimijan z Via Iuris vo svojom súkromnom poste na Facebooku rozobral tento prípad ako „príbeh o tom, ako sa rozoberá justícia“, a opisuje to ako príbeh „od hoaxu v bulvári Penty až po Maroša Žilinku“.

Záleská vo vyjadrení pre predsedu súdu dodala, že si je vedomá toho, že obžalovaný môže v rámci obhajoby využívať rozličné, ním zvolené spôsoby. „Ale tomuto jeho právu korešponduje povinnosť konajúceho sudcu viesť hlavné pojednávanie zákonne a dohliadať tiež na jeho dôstojnosť,“ napísala.

Horváthova dcéra pre Plus 7 dní tvrdila, že jej otec cez prestávku odpadol. „Len vďaka rýchlej pomoci väzenskej stráže a privolaniu záchranárov so sanitkou nedošlo k najhoršiemu,“ dodala.

Veliteľ eskorty potvrdil, že počas prestávky došlo Horváthovi zle, respektíve keď chcel vstať, padol na zem a udrel si hlavu. Obžalovanému privolali rýchli zdravotnú pomoc. V lekárskych správach o jeho ošetrení je napísané, že nebol v bezvedomí.

Na portáli plus7dni.pluska.sk už v utorok ráno vyšiel ďalší text o tom, že prípadom sudkyne Záleskej sa bude mimoriadne zaoberať súdna rada. Napokon tento bod súdna rada odložila na jún.

Autori textu vychádzali z emailu, ktorý členom súdnej rady poslala ešte v pondelok sudkyňa Marcela Kosová. „Toto je už ale fakt dosť veľa,“ komentovala zistenia týždenníka členka súdnej rady. „Naposledy mi takto pípal mobil a emaily v marci 2020,“ zdôrazňovala vážnosť situácie.

Článok o neumožnenej prestávke takto prirovnala k akcii Búrka, v rámci ktorej NAKA pred tromi rokmi zatýkala sudcov podozrivých z korupcie.

Následne Kosová na úvod súdnej rady presadila aj s ďalšími dvomi kolegyňami z bratislavského krajského súdu Ayše Pružinec Erenovou aj Danou Jelinkovou Dudzíkovou, aby sa informáciami z článku zaoberali.

Členka rady Pružinec Erenová pre Denník N vysvetlila, že dôvodom, prečo navrhovali daný bod, bol podnet na začatie disciplinárneho stíhania sudkyne Záleskej.

„Keďže sa predseda súdnej rady opakovane verejne vyjadril, že každý podnet na začatie disciplinárneho stíhania prerokuje s členmi súdnej rady, a keďže tento podnet z 2. mája do programu nezaradil, navrhli sme podnet zaradiť do programu my tri,“ dodala.

Keďže boli členky tri, bod sa automaticky stal súčasťou programu súdnej rady. Niektorí členovia namietali, že predsa nemôžu rokovať o niečom, čo doposiaľ nemajú naštudované.

„Netreba to odkladať, lebo rozhorčenie medzi sudcami a verejnosťou je veľké,“ apelovala na členov súdnej rady Kosová.

Dovtedy sa z vyjadrení členiek súdnej rady mohlo zdať, ako keby nemali o zisteniach z článku žiadne pochybnosti. Sudkyňa Kosová sa odvolala aj na zvukovú nahrávku, ktorú portál k článku pripojil.

Hovorila, že sudca nie je lekár, ale právnik. „Je minimálny štandard urobiť prestávku v čase, keď je to zo zdravotného dôvodu potrebné, a nie keď ju mám naplánovanú ako obedňajšiu prestávku,“ hovorila Kosová.

Členky súdnej rady Marcela Kosová, Ayše Pružinec Erenová a Dana Jelinková Dudzíková. Foto – TASR

Napokon sa však bod o Záleskej na program predsa len nedostal. Na záver trojdňového rokovania členka rady Pružinec Erenová požiadala, aby ho predsa len presunuli na jún.

Počas rokovania súdnej rady im totiž Záleská, ale aj ďalší dvaja členovia jej senátu poslali k „incidentu“ vyjadrenia. Pružinec Erenová povedala, že ide o rozsiahly materiál, ktorý si musia všetci naštudovať.

V piatok členky súdnej rady potvrdili, že na prerokovaní daného bodu budú trvať naďalej.

„Ako prvý krok je potrebné náležite zistiť, čo presne sa stalo. Čiže ustáliť skutkový stav bez akýchkoľvek pochybností,“ reagovala Jelinková Duzdíková. Hovorí, že prepis zo zvukového záznamu z pojednávania Špecializovaného trestného súdu zatiaľ členovia súdnej rady nedostali. A ani vyjadrenie predsedu súdu, prípadne sudcovskej rady.

„Za tohto stavu doručenia niektorých podkladov na súdnu radu nepovažujem osobne skutkový stav za náležite a dostatočne zistený,“ reagovala členka rady. „Verím, že súdna rada vyvráti akékoľvek pochybnosti a otázniky, ktoré v tejto veci verejne vznikli a v prípade relevantných zistení zaujme k veci stanovisko,“ uviedla Jelinková Dudzíková s tým, že je v záujme samotnej pani sudkyne, aby bola vec objasnená

Pridal sa aj Žilinka

Medzičasom článok zaujal aj na generálnej prokuratúre. V stredu naň reagoval generálny prokurátor Maroš Žilinka s tým, že už medializované informácie riešia.

„Na podklade trestného oznámenia, ako aj medializovaných informácií Krajská prokuratúra v Bratislave zabezpečí preverenie, či v danom prípade nedošlo k spáchaniu trestného činu,“ napísal Žilinka na Facebooku. Dohľad nad prípadom si pritom zobrala generálna prokuratúra.

Okrem toho Žilinka žiadal, aby špeciálny prokurátor preskúmal postup prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý bol na aprílovom pojednávaní s Horváthom.

V piatok krátko popoludní už Žilinka zverejnil ďalší status, podľa ktorého špeciálny prokurátor nenašiel chybu v postupe svojho podriadeného. Žilinka píše, že s týmto zistením sa stotožnil.

„Zároveň APELUJEM na zdržanlivosť pri vyslovovaní predčasných záverov a uisťujem, že orgány prokuratúry GARANTUJÚ objektívne objasnenie veci,“ napísal Žilinka.

Sudkyňa: Invektívy od tohto obžalovaného sú bežné

Z vyjadrenia sudkyne Záleskej pre predsedu súdu vyplýva, že útoky zo strany Horvátha a rôzne obštrukcie sú bežné. Upozornila, že z obsahu spisu jasne vyplýva stupňovanie útokov zo strany obžalovaného na senát, a to najmä jeho predsedníčku.

Písala o nevhodných prejavoch správania, ale aj šikanóznom spôsobe obhajoby. „V dôsledku čoho je častokrát využívaný aj inštitút poznámok predsedníčky senátu v zápisniciach o hlavnom pojednávaní, a to najmä na účely dôkladného zaznamenania upozornení, poučení a výziev,“ dodala vo vyjadrení pre predsedu súdu.

Zo spisu vyplýva, že obžalovaný sa opakovane sťažoval na senát, prokurátora, znalcov, tlmočníkov aj svedkov.

Lehel Horváth prišiel na rozhodovanie súdu s rodinou. Foto z roku 2020 – TASR

O svojskom prístupe Horvátha mali možnosť sa presvedčiť aj novinári priamo v súdnej sieni. Ako jeden z mála obžalovaných napríklad nevyužil právo záverečnej reči a právo posledného slova si vysvetlil tiež svojsky. Hoci bežne ide o párminútovú záležitosť, tak „hrobár“ sátorovcov ho podľa televízie Joj využil na viac ako sedem hodín.

Keď Záleská čítala doživotný rozsudok, Horváth začal kričať na sudcov a tlieskať. „To je radosť, že? Boli ste zaplatení. Peniaze hovoria, pes šteká,“ vykrikoval podľa portálu aktuality.sk. Pri odôvodňovaní rozsudku obžalovaný sudkyňu neustále prerušoval a svojej rodine naznačoval, že senát je podplatený. Zaspieval si aj známu pieseň od skupiny ABBA „Money, money, money“.

Nakoniec dodal, že už by mohla so zdôvodňovaním aj prestať, lebo chce ísť už preč. „Štyrikrát doživotie sa nedá ako v Amerike?“ opýtal sa tiež.

Najvyšší súd vlani v septembri rozsudok Záleskej senátu zrušil. „Špecializovaný trestný súd sa nevysporiadal so všetkými okolnosťami významnými pre rozhodnutie,“ vysvetlil odvolací súd a vrátil prípad opäť na začiatok.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.