Language Switcher

Vyberte váš jazyk

Bratislava 19. októbra (TASR) - Súdna rada SR odmietla útoky voči sudcovi Okresného súdu Bratislava I Marekovi Filovi, ako aj ďalším sudcom pre ich rozhodnutia. Ide podľa nej o nebezpečný jav, ktorý môže ohroziť nezávislosť justície, ako aj životy sudcov a ich blízkych. Vyzvala na primeranú zdržanlivosť pri hodnotení rozhodnutí súdov. Filo čelil verejnej kritike pre rozhodnutie o nevzatí do väzby obvineného vodiča z tragédie na bratislavskej zastávke MHD.


"Sudcovia v právnom štáte rozhodujú na základe zákona, nie podľa verejnej mienky ani možnej popularity verdiktu. Aj keď sa to niekedy ťažko prijíma, prirodzenou súčasťou práva je to, že rôzne súdy môžu mať na skutkové a právne otázky prípadov rôzny názor," uvádza sa v uznesení. Ako dodala Súdna rada, aj keď si uvedomuje nesmierne ťažké následky tragédie, vyzýva k primeranej zdržanlivosti, v rámci ktorej je prípustná odborná a vecná kritika, nie ohrozovanie sudcov a ich blízkych. K zdržanlivosti vo vyjadreniach na adresu súdov i konkrétnych sudcov vyzvalo aj Združenie sudcov Slovenska. "Aktuálne bezprecedentné a absolútne neakceptovateľné prejavy nenávisti voči sudcovi Marekovi Filovi za jeho rozhodnutie v konkrétnej veci sú výsledkom práve takéhoto – v právnom štáte neprijateľného – prístupu k sudcom ako predstaviteľom súdnej moci, ktorý však v konečnom dôsledku ohrozuje právo každého na súdnu ochranu a spravodlivý proces," skonštatovali vo vyhlásení. Nemožno potom podľa nich očakávať, že sudcovia budú rozhodovať podľa svojho najlepšieho presvedčenia, nezávisle a nestranne, ak v prípade, že ich rozhodnutie nebude zodpovedať predstavám verejnosti, politikov či médií, budú vystavení verejnému lynču.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.