Language Switcher

Vyberte váš jazyk

https://dennikn.sk/ | VERONIKA PRUŠOVÁ

Zdanlivo nenápadný korupčný prípad podnikateľa z Vranova nad Topľou ukazuje, ako si dobre informovaní ľudia budovali kontakty na súdoch už v 90. rokoch.

O bohatých kontaktoch podnikateľa Mariána Sisáka na sudcov z východného Slovenska veľa napovedá prepis z Kočnerovej Threemy. Sisák mal o dianí na košických súdoch veľmi dobrý prehľad. Ak sa aj priamo nepoznal s konkrétnym sudcom, vedel, ako si o ňom zistiť informácie a poslať ich do Bratislavy svojmu kamarátovi.

Sisák je dnes obžalovaný z korupcie v justičnom prostredí na východnom Slovensku a vo štvrtok musel svoje kontakty vysvetľovať na Špecializovanom trestnom súde. Už prvé pojednávanie naznačilo, že vplyv tohto podnikateľa na sudcov môže byť väčší, ako sa doposiaľ vedelo.

Na predstavu ešte niečo z Threemy: „A dá sa s ním po našom?“ zisťoval si v máji 2018 Kočner o košickom sudcovi Adriánovi Pažúrovi. Sisák predpokladal, že áno, ale s tým, že sa ešte musí „opýtať konkrétne“. Keď si vymieňali názory na činnosť obchodných senátov na Krajskom súde v Košiciach, Kočner chcel vedieť, či všetko treba riešiť cez predsedu súdu Imricha Volkaia.

„Niečo aj na priamo. Je to rýchlejšie,“ reagoval Sisák. Pôsobí to dojmom, že vedel, o čom píše.

Ako fungujú vybavovači

Správy spred štyroch rokov naznačovali, že podnikateľ Sisák sa neživil len konkurznými konaniami či podnikaním v agrosektore. Dnes je obžalovaný z nepriamej korupcie, pričom podľa prokurátora za peniaze vybavoval rozsudky na košickom aj prešovskom krajskom súde.

Hovorí sa tomu aj vybavovač – presne tak fungoval na súdoch v Žiline František Tóth alias „Veľký Fero,“ ktorý sa k takémuto fungovaniu pod ťarchou dôkazov priznal a dostal v decembri 2020 trojročný podmienečný trest a pokutu 100-tisíc eur.

Sisáka zadržala Národná kriminálna agentúra na jeseň 2021 počas akcie Syseľ. Spolu s ním obvinila päť osôb. Pred súdom teraz stoja traja. Okrem Sisáka je to bývalý sudca z Vranova nad Topľou Miroslav Novák, ktorý je spolu s ním obžalovaný z nepriamej korupcie.

Tretím obžalovaným je expolitik Alexej Ivanko, ktorý sa v roku 2002 dostal za SDKÚ do parlamentu. Neskôr prešiel do Slobodného fóra, aby v roku 2006 končil ako nezávislý. Ivanko je obžalovaný z podplácania.

Sisákovi s Novákom hrozia za nepriamu korupciu maximálne tri roky väzenia. Ivankovi za podplácanie dva až päť rokov.

Trojicu súd v auguste odsúdil trestným rozkazom bez dokazovania na podmienečné tresty. Obžalovaní však vyhlasujú, že sú nevinní, a podali odpor. Rovnako aj prokurátor a sudca Jozef Pikna začal vo štvrtok pojednávať.

Obžaloba zatiahla do vyšetrovania až dvanástich sudcov Prešovského a Košického kraja. Všetci vypovedali ako svedkovia a zhodne tvrdili, že ich rozhodnutie nikto neovplyvňoval.

Viacerí však priznávajú, že sa so Sisákom poznali a neraz sa s ním stretli na spoločenských akciách. Sisák tam ako súčasť miestnej smotánky vo Vranove nad Topľou nemohol chýbať.

Vranov je malý. Každý každého pozná

Meno Mariána Sisáka v Bratislave známe nie je, no na východe krajiny, najmä na Zemplíne, áno. O jeho vplyve na súdoch, najmä vranovskom, sa vedelo už predtým, ako novinári napísali o jeho správach s Kočnerom.

V lete 2008 Sisákov syn Tomáš spôsobil dopravnú nehodu, pri ktorej zahynuli dvaja mladí ľudia. Vinník bol jasný, no prípad sa roky nehýbal, Sisákovci mali svoje kontakty.  Z prípadu boli postupne vylúčení všetci vranovskí sudcovia, ktorí sa venovali trestnému právu, aj jedna z asistentiek senátu, potvrdil v roku 2009 pre denník Plus 1 deň vtedajší hovorca súdu Michal Drimák. Po desiatich rokoch sa to skončilo oslobodením Tomáša Sisáka spod obžaloby.

Trestným sudcom v tom čase bol aj Miroslav Novák, ktorý sa vo štvrtok na súde netajil, že sa so Sisákom poznajú dlhé roky. Sudca sa venoval futbalu, Sisák začínal pri boxe. Dnes šéfuje vranovskému stolnotenisovému klubu, Novák je prezidentom miestneho futbalového klubu.

„Vranov je malé mestečko. Tam každý každého pozná,“ vysvetľoval na súde Sisák.

Podnikateľ sa však neobmedzil len na vranovských sudcov. Prokurátor Rastislav Hruška zo špeciálnej prokuratúry sa ho pýtal aj na kontakty so sudcami z celého Prešovského aj Košického kraja.

Sisák priznal, že pozná viacerých. Odkiaľ?

Bol pri Ľuptákovi. A ten mal svojho ministra

Známosti v justičnom prostredí v prípade Sisáka siahajú do deväťdesiatych rokov. Na súde vysvetľoval, ako kontakty začal zbierať. Bolo to v rokoch 1994 až 1998, keď Slovensku vládol Vladimír Mečiar (HZDS), ktorý do vlády potreboval zobrať aj Združenie robotníkov Slovenska a práve predsedovi tejto strany Jánovi Ľuptákovi robil Sisák ochrankára.

Ministrom spravodlivosti bol zástupca tejto strany Jozef Liščák a Lipták ho často sprevádzal na jeho cestách po súdoch. „Chodieval som s Ľuptákom aj Liščákom po súdoch. Vedel som tak, kto bol kde predsedom súdu,“ vysvetľoval Sisák.

Mimochodom, Jozef Liščák je známy aj tým, že o sudcoch povedal, že sú „smradi, ktorí nechcú pracovať“, a označil ich za „frackov blbých ako tágo“. V každom prípade Sisák sa pri ňom zorientoval v prostredí a získal prehľad. To sa neskôr pri vybavovaní mohlo hodiť.

Obžaloba na Sisáka sa týka dvoch prípadov z rokov 2015 až 2019. V jednom si podľa prokurátora vypýtal 25-tisíc eur za to, že mužovi odsúdenému na Okresnom súde Košice II na štyri roky vybaví na Krajskom súde v Košiciach miernejší trest.  Podarilo sa, napokon bol odsúdený na dvojročnú podmienku.

V druhom prípade odsúdil súd v Starej Ľubovni muža na dvojročnú podmienku a dvojročný zákaz šoférovania. Sisák mal za 12-tisíc eur vybaviť miernejší trest a zrušenie zákazu viesť motorové vozidlá. Výsledok? Krajský súd v Prešove muža odsúdil na peňažný trest tisíc eur. Zákaz šoférovania mu však ostal.

On sudcov nepozná, oni jeho áno

Prokurátor Hruška chcel vedieť aj to, či mal Sisák so sudcami bližšie kontakty, a pýtal sa ho, či bol na nejakej oslave sudcu v Prešovskom alebo Košickom kraji.

Kým stihol Sisákov advokát namietnuť túto otázku, jeho klient odpovedal: „Áno.“ Potom už len dodal, že to bolo len na svadbe dcéry vranovského sudcu Jozefa Hrindáka. Na iné oslavy si už nespomenul.

Prokurátor sa potom pokúsil menovite pýtať na každého z dvanástich sudcov a sudkýň v tomto prípade.

„Danielu Poprockú poznáte?“

„Je sudkyňou v Košiciach, neviem na akom súde. Moja švagriná u nej robila už dávno zapisovateľku,“ odpovedal obžalovaný. Poprocká rozhodovala v prípade muža odsúdeného pôvodne na štyri roky a po „zásahu“ krajského súdu svoj pôvodný rozsudok zmiernila. Akékoľvek ovplyvňovanie svojho rozhodovania Poprocká odmietla.

Keď začal prokurátor menovať ďalších sudcov, skočil mu Sisák do reči. „Žiadneho zo sudcov, ktorí boli v tejto veci vypočúvaní, nepoznám. Neviem ani, ako vyzerajú.“

Sudkyňa Krajského súdu v Košiciach Daniela Mitterpáková však pre Denník N v minulosti potvrdila, že Sisáka pozná zo spoločenských akcií. „Ale nikdy sme nemali osobný, telefonický ani e-mailový kontakt,“ dodala.

Podobne podľa našich informácií vypovedali aj iní sudcovia. Hovorili aj o tom, že Sisáka poznajú z chodieb súdu.

Prokurátor na súde napokon postupne vymenoval všetkých sudcov spomenutých v prípadoch. Je medzi nimi predseda súdu v Starej Ľubovni Erik Uhlár a bývalý člen súdnej rady Martin Michalanský. Tí už v minulosti povedali, že Sisáka nepoznajú. Prokurátor spomenul aj prešovského sudcu Petra Farkaša, ktorý sa stal členom rady len tento rok.

Službička pre švagra za 15-tisíc eur

Z výpovedí Sisáka a Nováka vyplynulo, že sa zoznámili pri športe. Ako medzi nich zapadol exposlanec Národnej rady Ivanko?

„S ním som sa spoznal asi pred desiatimi rokmi. Stretávali sme sa na rôznych akciách, aj na futbale,“ vypovedal na súde Novák. Ivanko to potvrdil a priznal, že to bol on, kto kontaktoval bývalého sudcu Nováka s prosbou o pomoc, z ktorej sa stal napokon prípad pre vyšetrovateľov.

Pomoc žiadal pre svojho švagra Antona Prokopiusa. Ten ho v roku 2016 požiadal o službu, pretože mal problém s bývalým obchodným spoločníkom. Išlo o syna vplyvného mafiána Jozefa Surovčíka zavraždeného v roku 2013, člena silného gangu takáčovcov.

Prokopius vraj potreboval zistiť, kde jeho bývalý spoločník na východe žije a prečo trvá tak dlho konkurz jeho majetku. Súčasťou konkurzu totiž bola aj chata, ktorú mal Prokopius v Rovinke. Súd žiadal, aby jeho nehnuteľnosť nebola súčasťou konkurzu, no narazil na nepríjemnosť – prešovský súd už viac ako rok v konkurze nekonal.

Ivanko vysvetľoval, že sa konkurzami nikdy nezaoberal, a preto sa obrátil s prosbou o pomoc na Nováka. „Dôveroval som mu ako priateľovi a kolegovi. Z futbalu viem, že má okolo seba veľa významných ľudí a veľa ich aj pozná,“ vysvetľoval na súde.

Novák po pár dňoch Ivanka telefonicky informoval, že sa to na súde naťahuje, pretože Prokopiusov spoločník sa ospravedlňuje zo zdravotných dôvodov. Po ďalších zhruba desiatich dňoch sa mu bývalý sudca ozval opäť a vysvetľoval, že zisťovanie informácií pre Prokopiusa ho niečo stálo.

„Že mal ohľadom švagra nejaké výdavky. Pýtal sa, či je ochotný prispieť na tie náklady,“ opísal na súde Ivanko rozhovor s Novákom, ktorý si vyúčtoval 15-tisíc eur. Prokopius so sumou súhlasil, a tak bývalý sudca nadiktoval Ivankovi číslo účtu. „Posunul som to Prokopiusovi a tým som to považoval za uzavreté,“ opísal svoju verziu Ivanko.

Peniaze zaplatil a nič sa nedialo

Na súde však vyplynulo, že číslo účtu, ktoré dostal exposlanec od Nováka, patrilo Sisákovmu synovi. Prokopius tam peniaze začiatkom roka 2017 poslal. A uviedol aj do poznámky: „JUDr. Novák.“ Keď sa s konkurzom dlhšie nič nedialo, znovu sa ozval.

Ivanko to overil u Nováka a ten si vraj vypýtal ďalších 5-tisíc eur. Vtedy už exposlanec švagrovi povedal, aby peniaze nedával, že je to podvod. Podľa obžaloby Prokopius odkázal, že zaplatí, až keď bude jeho majetok odblokovaný.

Prešovský sudca Tomáš Novák (menovec obžalovaného – pozn. red.) napokon rozhodol v júni 2017 tak, že chatu Prokopiusa z konkurzu vyňal. Krajský súd v Prešove následne toto rozhodnutie potvrdil.

V roku 2020 podal Prokopius na majiteľa účtu, kam posielal 15-tisíc eur, žalobu. Žiadal vrátiť vyplatené peniaze. Myslel si, že platí Novákovi, no nakoniec zistil, že peniaze poslal na účet Sisáka mladšieho. Ide o druhého syna obžalovaného podnikateľa.

Ivanko na súde tvrdil, že až po podaní tejto žaloby sa dozvedel, na koho účet peniaze vlastne išli. Sisák prišiel za ním v roku 2020 a pýtal sa ho, čo má tá žaloba znamenať. Vtedy sa vraj stretli prvýkrát v živote.

Sisák s Novákom majú iné verzie

Logické vysvetlenie, prečo platil Prokopius na účet Sisákovho syna, na súde zatiaľ nezaznelo. Každý z trojice obžalovaných má svoju verziu.

Sisák tvrdil, že peniaze, ktoré platil Prokopius, boli dlhom ich spoločného známeho. Ten je však už tri roky mŕtvy, a tak túto verziu nepotvrdí. Išlo o človeka, ktorý mal na krku exekútorov a nemal vlastný účet. Sisák mu pomohol a poskytol číslo účtu svojho syna.

Prečo nie vlastného? „V tom čase bola Tatrabanka najlepšia, tak som používal synov účet,“ vysvetľoval Sisák. O tom, že Prokopius dlhuje tomuto známemu, vraj vedel aj Ivanko. Exposlanec povedal, že o tejto verzii sa dozvedel, až keď jeho švagor žiadal súdnou cestou späť svoje peniaze.

S úplne inou verziou prišiel exsudca Novák. Potvrdil, že Ivanko ho požiadal o pomoc, no on nič nezisťoval. Poslal ho len za Sisákom, ktorý sa spolu s vranovským advokátom Antonom Hajdukom špecializoval na konkurzy.

„Sisák na to povedal, že to nebude zadarmo,“ povedal Novák na súde. Bol to pritom Novák, kto diktoval Ivankovi číslo Sisákovho účtu. Exposlanec vraj vedel, o aký účet ide.

Z jeho výpovede vyplynulo, že Ivanko a Sisák sa poznali. Majú pri sebe domy v Rakovci nad Ondavou. Tam sa s nimi aj pred zhruba dvomi rokmi stretol, aby si vysvetlili, prečo ho predvolali na súd, ktorý riešil Prokopiusovu žalobu.

Vtedy sa vraj aj dozvedel o verzii, že vlastne Prokopius splácal dlh ich známemu. Počas vyšetrovania vypovedal, že ho Sisák s Hajdukom nahovárali, aby túto verziu potvrdil. Vo štvrtok na súde to už nehovoril. Keď sa ho prokurátor spýtal na tento rozpor, Novák to vysvetľoval tým, že bol asi zmätený, lebo po zadržaní nemal štyri dni svoje lieky.

Opäť je v tom Kočner

Sisák celú obžalobu označil za výmysel. A hoci sa ho v pojednávacej miestnosti nikto na vzťahy s Kočnerom nespýtal, on ho na záver svojej výpovede spomenul. „Dodnes neviem, prečo mi napísal,“ povedal. Ako keby Kočnera nepoznal. No z Threemy vyplýva, že si spolu vymenili desiatky správ.

Sisák takisto poznamenal, že Kočner je príbuzný Prokopiusa. Keď sudca Pikna obžalovaného upozornil, že odsúdený mafián nemá s týmto prípadom nič spoločné, Sisák len poznamenal, že prokurátor vie, prečo o tom hovorí. Ten na to nereagoval.

Sisák bol v júni 2018 jedným z troch ľudí, ktorým Kočner stihol cez Threemu priamo z Najvyššieho súdu napísať, že ho berú do väzby. „Neverím“, reagoval na túto správu Sisák, ktorý mu ešte krátko pred verdiktom písal: „Kľud a rozvahu ?.“

Kočner sa už z väzenskej cely nedostal. Súdy ho právoplatne odsúdili na 19 rokov za falšovanie zmeniek televízie Markíza. Obžalovaný je aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho.

Pobyt vo väzobnej cele pozná už aj Sisák. Strávil v nej niečo viac ako polroka po tom, čo ho zadržali vlani na jeseň. Vo februári tento rok si zároveň vypočul odsudzujúci rozsudok. Na štvorročnú podmienku ho odsúdili za pokus o o subvenčný podvod a poškodzovanie finančných záujmov Európskej únie.

Podvodne chcel získať dotáciu na pôdu vo vranovskom okrese, ktorú podľa prokurátora nevlastnil. Ak by svoj čin dokonal a Pôdohospodárska platobná agentúra by mu peniaze vyplatila, vznikla by jej škoda vyše 81-tisíc eur.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.